MF DNES

Nesmysly o inflaci

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Vpátek ČSÚ zveřejnil, že inflace je nejvyšší od roku 2008, 4,1 %. Hned v pátek jsem k tomu vydal v MF DNES článek „Nebojte se inflace, chce to teď klid“. Od té doby jsem narazil na kupu nesmyslů:

Nesmysl 1.: Za inflaci může vláda. Pravda: Pečovat o cenovou stabilitu je úkolem ČNB. Vláda za to fakt nemůže. Pokud na někoho chcete řvát, tak spíš na mě tedy. I když...

Nesmysl 2.: Ceny rostou jen tady v Česku. Pravda: Inflace se zvýšila všude na světě. Aktuálně je meziroční inflace v USA 5,4 %, v Německu 3,4, v Polsku 5,4, na Slovensku 3,3, v Maďarsku 4,9. Největší vliv na ni neměla politika ČNB. Hlavním důvodem je, že zdražily suroviny. Ropa za rok meziročně zdražila o 44 %. Plyn 94 %. Hliník 47 %. Měď 26 %. Bavlna 22 %. Cukr 21 %...

Nesmysl 3.: Vzniká nebezpečné inflační prostředí. Pravda: Není důvod zvyšovat inflační očekávání. Spotřebite­lská inflace by měla být do konce příštího roku nižší, než bude ve druhém pololetí tohoto roku. Prostě po lockdownu, jak ekonomika rychle naskočila, firmy začaly dohánět výrobu, poptávka po surovinách vzrostla a to vytlačilo ceny nahoru. Postupně by se to mělo normalizov­at.

Nesmysl 4.: ČNB s tím nic nedělá. Pravda: Vysvětluje­me. Ale pravda, musíme víc. Napíši o tom ještě kupu článků, i tento je na pokračován­í. Cílem ČNB je inflace 2 %. Máme výsledky. Doposud byla průměrná inflace v Česku od roku 2013 do současnost­i ve výši 1,8 %. Znovu budeme zemí s nízkou inflací, uvidíte – klíč je v tom vysvětlova­t, stabilizov­at inflační očekávání a zároveň si nezpůsobit vlastní domácí druhou recesi, jako se to stalo po krizi 2008 v letech 2012, 2013.

Nesmysl 5.: Ten Michl tedy nevidí žádný problém. Pravda: Jak jsem psal i v tom mém pátečním článku, vidím problém. A tím jsou masivní nákupy státních dluhopisů centrálním­i bankami – politika, kterou ČNB nedělala, a dokud já budu v bankovní radě, dělat snad nebude.

Pokračován­í za týden...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia