MF DNES

Éra Merkelové končí, EU hledá nový směr

Kancléřka Merkelová stála 16 let v centru evropské politiky. S jejím odchodem zmizí i její konsenzuál­ní styl, nové úkoly si vyžádají radikálněj­ší politiku.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Dlouhé roky stojí Německo v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou v pozici hybatele evropské politiky. Unijní země si zvykly na její styl. Tedy umění „vystát“problémy či nalézat kompromisn­í řešení.

Naposledy předvedla Merkelová svou schopnost nalézat shodu během víkendové návštěvy Polska. Vyzvala, aby zablokovan­ý spor o tamní soudní reformu řešil Brusel s Varšavou jednáním, nikoli soudní cestou. To je její velká přednost, tišit bobtnající krize.

Merkelové se takto povedlo najít evropský konsenzus v případě finanční a dluhové krize eurozóny, v

BRUSEL

případě národnostn­ího konfliktu na východě Ukrajiny. O něco méně pak při pandemii, tváří v tvář rostoucí dominanci Číny či při šest let staré migrační krizi.

Nástup Donalda Trumpa katapultov­al důležitost Merkelové do nepoznanýc­h výšin, až byla občas označována za neformální­ho lídra „liberálníh­o světa“. Od evropských sousedů připlouval­a na její adresu vesměs chvála, že dokázala být „kotvou stability“.

„Ztělesňova­la silné a stabilní Německo, působila jako ukotvení Evropy po více než dekádu různých krizí,“míní Piotr Buras, politolog z think-tanku Evropská rada pro zahraniční vztahy (ECFR).

Po německých volbách, plánovanýc­h na 26. září, už bude vše docela jinak. Merkelová po čtyřech vládních mandátech končí a s tím i její zdrženlivý styl. Bude tedy evropské sedmadvací­tce chybět? Na první pohled by se zdálo, že ano.

Bude chybět?

Její poklidný styl vládnutí se opíral o její přirozenou autoritu, kterou bude následovní­k obtížně hledat. Průzkum, který provedl ECFR ve 12 vybraných unijních zemích, ale naznačil, že většina Evropanů nemá úplně jednoznačn­ý pohled na vůdčí úlohu Berlína v evropském bloku. Jeho ekonomicko­u linii chválí podstatná část respondent­ů i v tak odlišných zemích, jako je Španělsko (podpora 45 procent) či Maďarsko, které stojí vně eurozóny (podpora 50 procent).

Ale podpora má své limity. Když jde o roli geopolitic­kého lídra, Berlín se dočkal podpory jen 25 procent dotázaných Evropanů.

Spoluautor­ka studie Jana Puglierino­vá to vysvětluje tím, že smířlivá politika „merkelismu“až dosud fungovala, ale na budoucí výzvy, jako je pandemií ochablá ekonomika či drastické klimatické změny, už zdaleka nestačí. Proto podle ní musí přijít razantnějš­í politický styl, který provede Evropu roky potenciáln­ích krizí. „Merkelismu­s už není nadále udržitelný, příští německý kancléř si bude muset najít jinou cestu, jak postupovat vpřed,“míní Piotr Buras. Postup Berlína bude podle něj napříště vyžadovat mnohem větší rozhodnost a asertivitu.

A také mnohem pečlivěji vážit, které otázky jsou pro občany evropské sedmadvací­tky důležité.

První zkouška přijde už po německých volbách: podle deníku Die Welt se chystají zadlužené státy jižního křídla eurozóny tlačit, aby se uvolnila rozpočtová pravidla EU. Proti je řada států v čele s Nizozemske­m, pozice Německa bude klíčová. Neutrální řešení v tradici „merkelismu“asi nebude možné.

Ale je možné, že Merkelová evropskou politiku úplně neopustí. Podle zmíněného průzkumu ECFR si ji většina Evropanů dovede představit v roli příštího evropského prezidenta – spíše než francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona. V této hypotetick­é otázce podpořilo Merkelovou třeba 58 procent Nizozemců či 57 procent Španělů.

Norsko zamíří po včerejších parlamentn­ích volbách od vládnoucí středoprav­icové koalice ke středolevi­covému kabinetu. Stávající premiérka Erna Solbergová z Konzervati­vní strany Höyre uznala porážku. Přesvědčiv­ě zvítězila sociálněde­mokratická Dělnická strana. Její vůdce Jonas Gahr Störe (na snímku) je pravděpodo­bným novým ministersk­ým předsedou. (ČTK)

 ?? Foto: Reuters ?? Příští krize už bude EU řešit bez Merkelové.
Foto: Reuters Příští krize už bude EU řešit bez Merkelové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia