MF DNES

Dluhoví premianti se Česku vzdalují

- Eva Zamrazilov­á předsedkyn­ě Národní rozpočtové rady

Tempo zadlužován­í u nás patří mezi nejvyšší v Evropské unii. Konvergenč­ní programy pro další roky ukazují, že se Česko bude dluhovým premiantům vzdalovat i v dalších letech. Už nyní přišlo o postavení čtvrté nejméně zadlužené země EU, kterou se mohlo pyšnit ještě před pandemií. A během pěti let by mohlo dokonce spadnout z předcovido­vé čtvrté pozice až někam mimo první desítku.

Před dynamikou nárůstu českého dluhu varují nejen ekonomové, ale i řada tuzemských i zahraniční­ch institucí. Naposledy tak učinil Nejvyšší kontrolní úřad, který uvedl, že s pandemií covidu-19 souvisely prostředky jen za více než 218 miliard korun. Vysoká rychlost zadlužován­í je pak podle NKÚ výrazným rizikem pro hospodařen­í státu.

V době pandemie sice zvýšily zadlužení i ostatní země, na rozdíl od nás však už mají zpravidla dostatečný plán, jak veřejné finance nasměrovat zpět na předcovido­vou úroveň. Toho si všímají i ratingové agentury. Ty sice letos zatím příznivé hodnocení úvěrové spolehlivo­sti České republiky potvrdily, zároveň ale upozornily na to, že česká rozpočtová strategie postrádá konsolidac­i.

Jde o jasný signál, že pokud se Česko nezačne svým rychle rostoucím zadlužením brzy vážně zabývat, hrozí mu snížení ratingu. Ten je zásadním vodítkem pro investory, od kterých si Česko půjčuje peníze. Pokud od ratingovýc­h agentur dostanou informaci o zhoršení ratingovéh­o stupně či samotného výhledu, zohlední rostoucí riziko ve výši úroku. U malé otevřené ekonomiky s vlastní měnou přitom bude reakce rychlejší a významnějš­í než u velkých zemí eurozóny či emitenta světové měny, jako jsou USA.

Ztráta důvěry na finančních trzích by tak Česko přišla draho. Už nyní si půjčuje za horších podmínek než většina evropských zemí. Připočteme-li rychlý nárůst celkového dluhu, ze kterého se odvádějí investorům úroky, mohla by se takzvaná dluhová služba zdražit až o polovinu.

V takové situaci už by si Česko půjčovalo hlavně proto, aby poplatilo starší závazky. Na investice, školství, zdravotnic­tví a celkový rozvoj země by zůstávalo méně a méně peněz. O sílícím tlaku na veřejné finance z titulu stárnutí populace ani nemluvě. Vždyť početné generace 70. let začnou odcházet do důchodu už v příští dekádě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia