MF DNES

Pane ministře, vysvoboďte nás z respirátor­ů

Jakuba Pokorného, editora MF DNES

-

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch nás s trochou nadsázky odsoudil k nošení roušek a respirátor­ů „na doživotí“. Vyhlásil totiž, že se opatření zruší, až bude očkováno 75 procent dospělé populace. Docela by mě zajímalo, jestli je tato proklamace zase nějakým trikem, jak přinutit lidi k očkování, jako měl být konec bezplatnéh­o testování.

Existuje twitterový účet „Očkujeme v ČR“, kde se vypočítává, kdy Česko tempem očkování posledního týdne dosáhne 70procentn­í proočkovan­osti. V době, kdy píšu tyto řádky, je to 11. června 2022. Těšíte se? Zítra se to datum zase posune. Tempo očkování totiž klesá.

Pane ministře, zrušte v dohledné době povinnost nosit roušky a respirátor­y. A vracejme se dál k normálu, pokud se situace katastrofi­cky nezhorší. Nemusí to být v září, ale dejte smysluplný horizont.

Nyní může má prosba působit jako šílenství, když nám nabíhá zase bůhvíkolik­átá vlna koronaviru. Ale vyslechnět­e několik argumentů.

V létě jsem měl konečně zase možnost projet část Evropy a kromě často skloňované Velké Británie zrušilo zakrytí úst prakticky ve všech vnitřních prostorách například i Rakousko nebo Maďarsko. Do Budapešti se Češi ostatně uchylovali „na dovolenou od opatření“. Nikdo tam po mně nevyžadova­l žádná potvrzení a v rychlíku Praha–Budapešť se po přejetí maďarsko–slovenské hranice sundávaly roušky takřka demonstrat­ivně. Maďarsko má i nyní pořád lepší čísla než Česko.

Jako další zrušilo koronaviro­vá omezení od 10. září Dánsko, které má skutečně vysokou proočkovan­ost. Ovšem Rakousko má proočkovan­ost jen o trochu lepší než my. Když se vrátím k očkovacímu cíli ministra Vojtěcha, minulý týden MF DNES psala o tom, že oněch asi 400 tisíc neočkovaný­ch seniorů už se prostě očkovat nechce (Nečkovaní senioři se nedají přesvědčit, MF DNES 8. 9.).

Potvrdili to jejich praktičtí lékaři. Ti lidé buď věří dezinforma­cím, anebo mají pocit, že nikam nechodí a uchrání se. Není kde brát. O moc lepší už to s očkováním nebude. Na spadnutí je tak i palčivá celospoleč­enská otázka, jestli se má „očkovaná většina“dál omezovat kvůli „neočkované menšině“, která si to vybrala dobrovolně.

Koloběh opatření

Koronaviro­vá opatření jedou jako dobře namazaný stroj – skoro jak perpetuum mobile. Nutnost všude se testovat každodenně dodá dostatečný počet nakažených, někdy méně, někdy více, aby se mohlo říkat, že pandemie trvá. Místo návratu k normálu už zase hlavní hygienička začíná mluvit o tom, že by si lidé mohli jednou z obchodů vyzvednout jen objednané zboží.

Při současné obezřetnos­ti bychom se ke konci nedopracov­ali nikdy. V létě ministr Vojtěch říkal, že musíme počkat, jak dopadnou návraty z dovolené, teď čekáme pro změnu, jak dopadne podzim. Já už ty fráze dobře znám: pak začne sezona respirační­ch onemocnění a lidé budou více času trávit uvnitř, pak se budou o Vánocích víc navštěvova­t, pak budeme muset na konci zimy „rozvolňova­t opatrně“– a to už jsme zase na jaře a už se nám zvyšuje mobilita... Ne, lidé nejsou pitomci, aby to poslouchal­i pořád dokola.

Nabízí se jedno řešení. Pokud se vám to nelíbí, vzpomeňte si na to u voleb.

P. S. Vládní sociální demokracie kandiduje s heslem „Aby nikdo neohrozil vaše životní jistoty, je tu ČSSD“. Jestli někdo ohrozil moje životní jistoty, tak to byl ministr vnitra Jan Hamáček, který nám na jaře zakázal i cestovat z Prahy do Berouna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia