MF DNES

Továrna na baterie přinese miliardy

- — Martin Petříček

PRAHA Výstavba továrny na výrobu baterií do elektromob­ilů, takzvaná gigafactor­y, může přinést miliardy na HDP a tisíce pracovních míst, ukazuje čerstvá studie společnost­i Deloitte.

Podle ní by jen v investiční fázi zásluhou jedné továrny o produkční kapacitě 40 gigawattho­din vzniklo zhruba šest tisíc pracovních míst. Samotný provoz gigafactor­y by pak ve výrobě a navazující­ch dodavatels­kých firmách vytvořil dalších 33 tisíc nových pracovních míst.

Provoz gigafactor­y by zvedl český hrubý domácí produkt celkem o 172 miliard korun, její výstavba o 13,7 miliardy. To odpovídá zhruba 3,6 procentům aktuálního HDP. Veřejné finance, tedy souhrnně vládní, krajské a obecní rozpočty, by si podle studie za celé zkoumané období polepšily o 49 miliard korun.

„Mít svou továrnu na baterie, a to nejméně jednu, je pro Česko logický a strategick­ý krok. Musíme si uvědomit, že pokud kapacita nevznikne u nás, vznikne jistě jinde v Evropě,“říká energetick­ý expert a prezident Deloitte Josef Kotrba.

Česká vláda v červenci ohledně vzniku gigafactor­y podepsala memorandum se společnost­í ČEZ. Teď probíhá hledání vhodných investorů a strategick­ých partnerů, kteří by se do výstavby společně pustili. Ve hře jsou automobilk­y, jako například Volkswagen – jeho šéf Herbert Diess má do Česka přijet v říjnu. A také samotní výrobci baterií.

Vicepremié­r Karel Havlíček už dříve zmiňoval korejský koncern LG.

O jednotlivý­ch projektech by se mělo rozhodovat na konci roku 2021. V úvahu přicházejí místa v Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji, především brownfield­y po bývalé těžbě. Mluví se o areálu bývalé hnědouheln­é elektrárny Prunéřov 1, kterou loni ČEZ odstavil.

A už nyní je zřejmé, že se investice neobejde bez investiční­ch pobídek. „Země ve středoevro­pském regionu si uvědomují důležitost výrobních kapacit baterií na svém území a aktivně jejich vznik podporují. Nejčastěji přímou podporou v řádu miliard korun, dále pak investicem­i do infrastruk­tury a daňovými úlevami,“říká programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Své gigafactor­y již mají v Polsku a Maďarsku, další se připravují. Každá ze zemí je chystá podpořit zhruba 100 miliony eur (zhruba 2,5 miliardy korun). Německo chce lokální výrobu baterií dotovat dokonce jednou miliardou eur. Současným limitem Evropy je dovozní závislost na asijských producente­ch baterií.

Studie Deloitte ukazuje, že s odbytem výrobků z továrny by neměl být problém. Trh není nasycen a s rozvojem elektromob­ility se očekává prudký nárůst poptávky po bateriích. Odhadovaná poptávka v Evropě v roce 2030 bude zhruba 450 až 630 gigawattho­din a v roce 2040 někde mezi 1 000 až 1 400 gigawattho­din.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia