MF DNES

Když všude vládne Šeriff

Tiraspol vyhlíží premiéru v Lize mistrů. Kdo stojí za tajemným klubem s hvězdou ve znaku?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Kvízová otázka pro opravdové fotbalové fajnšmekry: Vzpomenete si, kdo byl prvním soupeřem Šeriffu Tiraspol v evropských pohárech?

Pokud se dáte podat, nebojte, není to ostuda.

Málokdo si vybaví, jak v létě 1999 nečitelný soupeř málem zaskočil Olomouc. To tehdejší hráči Sigmy, ti si na divoký výlet do Moldavska vzpomenou zcela jistě.

Evropa zrovna žila úplným zatměním slunce, takže informace o tom, co olomoucká výprava na cestě za fotbalovou exotikou prožívala, trochu zapadly.

Tak tedy věřte, že...

I když se hrálo o účast v tehdejším Poháru UEFA, na oprýskaný stadion v Tiraspolu mohli fanoušci zdarma – přišlo jich dvanáct tisíc.

Před zápasem se na atletické dráze vedle hřiště soutěžilo v rychlosti pití piva. Šťastlivec, který jako první vyexoval dva půllitry, si coby trofej odnesl balíček plenek Pampers.

Po čtvrthodin­ě zápasu vběhl na hřiště pes, rasa pouliční směs. Pobíhal od brány k bráně a pořadatelé ho lapili, až když se vykálel přímo ve středovém kruhu.

Na hrbolatém a vyprahlém trávníku balon odskakoval, v pětatřicet­istupňovém vedru hosté z Česka lapali po dechu, a když nakonec urvali remízu 1:1, s úlevou prchali z nevlídné země pryč.

V odvetě jim k postupu stačila umolousaná bezbrankov­á remíza, kterou fanoušci neocenili a pískali. Nezajímalo je, že jakýsi chlapík s přísným pohledem, patkou a pruhovanou kravatou po zápase vyhlásil: „Jen počkejte. Jednou bude Šeriff hrát Ligu mistrů!“

Pumpy, pekárny, televize, fotbal

Viktor Anatolijev­ič Gušan, šéf klubu, to myslel vážně.

Musel si počkat dvaadvacet let, ale je to tady: dnes skutečně poprvé ochutná navoněnou soutěž pro evropskou elitu. Premiéra by jistě mohla být atraktivně­jší než zápas proti ukrajinské­mu Doněcku, ale všeho do času – ve skupině číhají giganti Real Madrid a Inter Milán.

Hodně se toho změnilo od chvíle, kdy Tiraspol vyrazil do Česka na první evropskou misi, ovšem jeho prezident zůstává stejně mocný, obávaný a tajemný.

Před příletem do Olomouce si Gušan objednal dvě auta s bodyguardy, která ho měla odvézt do hotelu, ale místo toho se v opancéřova­ném mercedesu s německou espézetkou vypařil neznámo kam. Ani s olomouckým ředitelem Jiřím Kubíčkem se nepozdravi­l, zato si na večer objednal banket v olomouckém kasinu, snad aby si první evropské zastavení náležitě užil.

Ano, tenhle šestapades­átiletý šíbr a bývalý člen KGB přesně pasuje do trochu klišovité šablony bosse z východu. V Moldavsku ovládá mimo jiné síť benzinovýc­h pump a supermarke­tů, televizní kanál, mobilního operátora, vydavatels­tví, reklamní agenturu nebo síť pekáren, ale začínal coby majitel bezpečnost­ní agentury s nepříliš originální­m názvem Šeriff a hvězdou ve znaku. Stejné jméno a logo použil pro všechny své firmy, tedy i pro fotbalový klub, který v Tiraspolu založil v roce 1997.

Počítáte správně – jen dva roky po vzniku už tým ve žlutočerný­ch dresech trápil Olomouc v pohárové Evropě. Že to šlo nějak podezřele rychle? A co vás překvapuje? S Gušanovými penězi se dala bořit nejen pravidla, ale i hranice toho, co si do té doby moldavští fanoušci dokázali představit.

Moderna v šedivém městě

Najednou nebyl problém přihlásit nový tým rovnou do druhé ligy, hned postoupit a přilákat na štědré platy hráče ze všech koutů světa.

Na začátku nového tisíciletí v Tiraspolu začal růst supermoder­ní stadion za 200 milionů dolarů, rozlehlé tréninkové centrum a brzy i pětihvězdi­čkový hotel – při pohledu na obří zářící komplex se neubráníte dojmu, že uprostřed ošuntělého šedivého města přistál vesmírný koráb. Celkem rozdíl proti ostatním moldavským klubům, kterým nevzhledné polorozpad­lé arény pronajímaj­í města.

Není divu, že liga bleskově poznala nového vládce a dosavadní jednička, Zimbru Kišiněv, vyklidila pole.

Šeriff na trůn jen tak někoho nepustí. Ligu vyhrál devatenáct­krát z jednadvace­ti pokusů, k tomu desetkrát získal moldavský pohár a třikrát se protlačil do Evropské ligy. Ligu mistrů si vyboxoval až na devatenáct­ý pokus, když postupně pokosil čtyři soupeře: albánskou Teutu, arménský Alaškert, Crvenou zvezdu Bělehrad a nakonec i Dinamo Záhřeb.

Takže velká sláva pro celou zemi? Ne tak docela. Tiraspol sice oficiálně leží v Moldavsku, ale ve skutečnost­i je centrem samozvané Podněsters­ké republiky ovládané proruskými separatist­y. Ta má vlastního prezidenta, měnu i vlajku a moldavská vláda nad ní reálně nemá žádnou moc.

I díky tomu velký šéf Gušan celkem snadno urval pro značku Šeriff monopolní postavení v mnoha sférách – včetně fotbalu.

A na pouti, která kdysi začala v Olomouci, se dnes dostává k vysněnému cíli.

 ?? Foto: Wikipedie ?? Investice za 200 milionů dolarů Šeriff Tiraspol při stavbě nového stadionu nešetřil.
Foto: Wikipedie Investice za 200 milionů dolarů Šeriff Tiraspol při stavbě nového stadionu nešetřil.
 ??  ?? Tenkrát v Olomouci
Šeriff Tiraspol začínal v evropských pohárech v létě 1999 proti českému klubu. Foto: ČTK
Tenkrát v Olomouci Šeriff Tiraspol začínal v evropských pohárech v létě 1999 proti českému klubu. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia