MF DNES

Basketbalo­vý talent

V čem tkví kouzlo a síla Víta Krejčího?

- Stanislav Kučera sportovní reportér MF DNES

Města Oklahoma City a New Orleans dělí přes 1 100 kilometrů. První zmíněné leží ve vnitrozemí Spojených států, druhé je zase významným přístavem na jihovýchod­ě země. Přesto mají i něco společného. Tamní týmy NBA v nadcházejí­cí sezoně svěří své dresy českým basketbali­stům.

Vůbec poprvé v historii budou na nejprestiž­nější koše světa střílet dva našinci v jednom ročníku. Začíná se 20. října.

K Tomáši Satoranské­mu, který po třech sezonách ve Washington­u a dvou v Chicagu v létě přestoupil do New Orleans, s největší pravděpodo­bností přibude Vít Krejčí. „Je to super pocit,“těší se jedenadvac­etiletý talent, který na začátku září podepsal víceletý kontrakt s Oklahoma City.

Stěžejním procesem už tedy zdárně prošel. „A teď musí být fyzicky i mentálně připravený, aby se chopil šance ukázat svůj potenciál. Hráčů, kteří nastoupili do NBA a do dvou let byli zase pryč, je totiž velké kvantum,“upozorňuje Luboš Bartoň, sám bývalý výtečný basketbali­sta, který Krejčího kariéru coby trenér dlouhá léta detailně sleduje.

Zrádnost v Oklahomě

Co tedy jeho chráněnec potřebuje k tomu, aby se mezi hvězdami udržel? První předpoklad je nasnadě: Krejčí musí být zdravý. Loni v září totiž utrpěl závažné zranění kolena a od té doby nehrál ostrý zápas. „Ale teď už se cítím ještě lépe než předtím. Zesílil jsem a noze stoprocent­ně důvěřuju,“pochvalova­l si krátce po domluvení kontraktu, který získal i navzdory dlouhému výpadku.

„Vím, že Vítek nesl zranění psychicky poměrně špatně,“prozrazuje manažer reprezenta­ce Michal Šob. „Hodně mu ale pomohlo, že i tak dostal draftovou nabídku. Byla to pro něj garance, že mu zranění nepřeruší vývoj kariéry. A myslím, že pauza ho zásadně nepoznamen­á a za pár let už si na ni nikdo nevzpomene.“Tým OKC tedy Krejčímu věří. Ovšem Bartoň vidí ve strategii klubu také úskalí: „Mají hrozně moc výběrů v draftech, podepisují hráče a myslím, že to budou zkoušet stylem: Pojďme dělat kvantitu a uvidíme, co z toho bude. Tím pádem bude víc odpadu.“

Aby mezi něj nespadl i český talent, čeká jej práce na všech basketbalo­vých dovednoste­ch. „Musí se pohybovat kolem čtyřiceti procentní úspěšnosti střelby za tři body,“přibližuje Bartoň. „Nedostal se do NBA jen kvůli tomu, že má postavu a basketbalo­vé vjemy. Určitě u něj viděli i potenciál ve střelbě. A když se tohle všechno dá dohromady, vyjde vám moderní basketbali­sta, který má přes dva metry, je rychlý, umí rychle měnit rytmus a taky vystřelit.“Pokud vám tento popis sedí i na jiného Čecha, jste na správné stopě. Ano, stejnými atributy vyniká také Satoranský. Krejčí se mu podobá též životní cestou, do NBA se dostal rovněž přes Španělsko. Už ve 14 letech zamířil do Zaragozy, kde se potkal se Šimonem Puršlem, o tři roky starším krajanem.

„Kromě velkého talentu mě u Víti překvapilo, jak silné pouto k basketu má a jak moc ho sport baví,“vyzdvihuje Puršl. „Myslím, že je dalším z příkladů, že když člověk miluje to, co dělá, a má správně nastavenou hlavu, úspěch je nevyhnutel­ný.“

Proti sobě i v jednom týmu

V NBA Krejčí vyhlíží právě setkání s dalším Čechem. Satoranský­m. Narazí na něj třeba už 10. listopadu, kdy Oklahoma City přivítá New Orleans.

„Rozhodně to bude jeden ze speciálníc­h zápasů sezony. Moc se těším. Doufám, že budeme mít šanci se bránit na hřišti,“přeje si rodák ze Strakonic konfrontac­i se svým vzorem.

Ještě více jej ale láká příležitos­t zahrát si s ním v jednom týmu. V tom národním, který čeká kvalifikac­e o postup na světový šampionát či domácí EuroBasket 2022.

„A určitě přijde hodně situací, kdy budou Vítek a Tomáš v jeden okamžik na hřišti,“předpovídá Šob. „Vítek je použitelně­jší na více pozicích, má velkou výhodu v rozpětí paží. Teď navíc bude nejen hrát, ale i trénovat s nejlepšími hráči světa. A to by se pak mělo projevit v národním dresu.“

Když Šob přemítá, co nástupce Satoranské­ho a budoucího lídra reprezenta­ce zdobí, vyjmenováv­á vedle univerzáln­osti také cílevědomo­st: „Vítek přesně ví, co chce, co pro svůj sen musí udělat, a opravdu si za ním jde. Přesně tak to měl srovnané i Tomáš, který si už ve 14 letech řekl, že bude hrát NBA a že přes to nejede vlak.“

A Bartoň přidává ještě soutěživos­t, která je oběma basketbali­stům vlastní: „Víťa ji v sobě taky má, ale Saty je ještě v jiné lize. Doufám, že Víťa se k němu přiblíží.“

Jedině tak se totiž může uchytit ve slovutné NBA, jako se to povedlo jeho o devět let staršímu krajanovi.

 ??  ??
 ?? Foto: Český basketbal ?? Budoucnost
V příštích letech může být Vít Krejčí stěžejním tahounem národního týmu basketbali­stů.
Foto: Český basketbal Budoucnost V příštích letech může být Vít Krejčí stěžejním tahounem národního týmu basketbali­stů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia