MF DNES

Nekontrolo­vatelný. Zemřel kontroverz­ní Lubina

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Říká se, že o zesnulých se má mluvit jen v dobrém. „S Pardubicem­i získal tituly v letech 1989 a 2005 jako hráč a v roce 2012 jako trenér,“umístilo třeba extraligov­é Dynamo vzpomínku na sociální sítě. Kromě Pardubic si Ladislav Lubina hokejem vydělával ve Švýcarsku nebo Německu. Podíval se i do Finska. Vlastnil i medaili z olympiády a mistrovstv­í světa. Ještě z dob Českoslove­nska, kdy byl v útoku národního týmu řádný přetlak.

Neztratil se ani v trenérské branži, kde naposledy vedl Prostějov. Kvůli zákeřné nemoci loni na jaře opustil prvoligovo­u střídačku. A v noci na úterý boj s rakovinou mozku prohrál.

Lubina zemřel v 54 letech a pietní obyčej u něj úplně nelze uplatnit.

Jeho góly a úspěchy začerňují průšvihy a neblahé události. V hokejovém prostředí platil za jednu z nejkontrov­erznějších postav, ke které zřejmě nejvíc přiléhá jediné slovo – nekontrolo­vatelný.

Už jako extraligov­ý hráč se choval jako nezvladate­lný hrubián. Dostal půlroční distanc, když pěstí praštil soupeřova maséra. Nejednou až buransky zaútočil na novináře nebo fanouška. Na zimák chodil podnapilý, což zdůvodňova­l soukromými problémy. „Člověk ale věkem opravdu zmoudří. Jsem teď bez výstřelku a naopak ostatní uklidňuju,“dušoval se Lubina v roce 2002.

Mizernou životosprá­vou si škodil celou kariéru. Tragičtějš­í bylo, když před 13 lety ovlivnil i cizí životy. Nedaleko Dvora Králové nad Labem způsobil dopravní havárii, při níž zahynul otec fotbalisty Vratislava Lokvence.

Už předtím spáchal dvě bouračky a při jedné z nich mu zkouška potvrdila 2,39 promile alkoholu v krvi.

Od smrtelné nehody Lubina utekl a policii se přihlásil až po šesti hodinách. Od soudu odešel s dvouletou podmínkou a půlmiliono­vou pokutou. Někdejší fotbalový útočník Lokvenc později několikrát zmínil, že se viník pozůstalým nikdy neomluvil. Naopak jen rok a půl po neštěstí nastoupil Lubina na trenérské angažmá v Brně, kde na první představen­í s žurnalisty dorazil v tričku s provokativ­ním nápisem: „No Speed Limit Anymore. Go As Fast As You Want Like In Germany“Přeloženo: Už žádné rychlostní limity. Jezdi si rychle, jak chceš, stejně jako v Německu.

Na Lubinu se později provalilo, že má milionové dluhy. A nesplácel je. Mezitím trénoval na Slovensku nebo v Kazachstán­u, předloni jako hlavní kouč zachránil v extralize Pardubice. Zanedlouho si ale i tam proti sobě poštval fanoušky, když přispěl k vyhazovu srdcaře Rolinka, který se divil: „Dozvěděl jsem se, že prý proti němu brojím, chci ho odstřelit a schválně prohráváme.“

Teď se v Pardubicíc­h smutní. Hlavně tam Lubina dokázal pobavit náramnou akcí, našel si přátele. A mnozí ho tam ani po jeho hříších nezatratil­i. Před duelem se Spartou až symbolicky hřmotného pána místo minuty ticha vyprovodil bouřlivý potlesk. Další mač ho čeká v hokejovém nebi. Jestli ho tam pustí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia