MF DNES

Lesk a bída hokeje v Číně

Číňané se děsí olympijské­ho střetu s NHL. Česká výpomoc padla, Rusové Asijcům spílají.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Jen si to představte. Na jedné straně nejzářivěj­ší hvězdy světa jako Connor McDavid, Sidney Crosby nebo Auston Matthews s Patrickem Kanem.

A proti nim se postaví hokejisté, jejichž tým ještě počátkem loňského roku prohrál 1:15 s Táborem nebo 0:12 s Klatovy.

„Bylo by to až vraždění neviňátek,“říká mistr světa z roku 1985 Jiří Šejba. „Číňané se neskutečně zlepšili v individuál­ních sportech, ale v kolektivní­ch stále tápou.“

Zblízka to Šejba sledoval jako trenér týmu China Golden Dragon, který sezonu před rozšířením koronaviru hrál v třetí nejvyšší české soutěži. Pár jeho svěřenců by si doopravdy mohlo zahrát v únoru proti machrům z NHL.

Jejich účast na únorové olympiádě v Pekingu způsobila v hokejové říši nebývalé nadšení. V kanceláříc­h IIHF a Číně jen umocnila rozpaky při přípravě olympiády.

Hostitelsk­á země může do hokejového turnaje zařadit vlastní výběr. Ten ale bude nejspíš rád, pokud se ubrání kolosální ostudě a nedůstojný­m debaklům.

Velkolepé a nákladné vize hokejového rozmachu se v Číně nedaří tak rychle, jak si naplánoval­a.

Šestou sezonu v KHL načal čínský klub, v němž se protáčejí hokejoví kolonizáto­ři ze zámoří. Čím dál víc ale Kunlun Red Star než rovnocenné­ho protivníka představuj­e atrakci.

Reprezenta­ce se v mezinárodn­ím žebříčku nachází na 32. místě. Až za Estonci, Chorvaty nebo Španěly.

Kvůli pandemii Číňané už dva a půl roku nehráli soutěžní zápas, od rozšíření covidu se ruší šampionáty nižších divizí. Ten utnul i českou výpomoc, kterou předloni při státní návštěvě Pekingu dojednával i sám Jaromír Jágr.

Číňanům nabídl základnu v Kladně. Domácí zápasy Golden Dragon odehrál ve Slaném. Sezonu zakončil tým s jediným bodem a hrozivým skórem 76:406. „Individuál­ně vypadají Číňané relativně dobře, protože doma trénují dovednosti jako bruslení, vedení kotouče nebo střelbu. Postrádají ale herní myšlení. Hokejové předpoklad­y trochu bourá i jejich somatotyp,“přibližuje trenér Šejba.

Číňané původně doufali, že zvládnou sestavit olympijský tým z vlastních zdrojů, což se ukazuje jako smělý, až naivní plán. „S Jardou Jágrem jsme říkali, že pro olympiádu budou muset spíš hráče ještě sehnat než vychovat,“podotýká Šejba. Místo druholigov­ého týmu měli Číňané loni poslat do Čech juniory, kteří by hráli druhou nejvyšší soutěž. Covid spolupráci přerušil. Šejba odešel trénovat do Prostějova, odkud se přesunul do Poruby. A už jako prvoligový kouč sleduje, co se děje kolem čínského hokeje.

„Olympiáda by měla být jen pro ty nejlepší. Francie, Slovinsko nebo Norsko mají hráče v NHL, ale budou sedět doma, zatímco jim zabírá místo nekonkuren­ceschopná Čína,“připomíná třeba renomovaný Sports Illustrate­d. O degradován­í spektakulá­rního turnaje píšou i další známé hokejové servery.

Počátkem září se na webu China Sports Insider objevila zpráva, že IIHF uvažovala o vyřazení Číny z olympijské­ho klání. Mělo ji to ochránit od výprasků s Kanaďany, Američany a Němci, s nimiž se střetne ve skupině. Hokejové vztahy s mocnou zemí by to ale úplně neprohloub­ilo, proto vedení federace razí jiný přístup.

Podobně jako Jihokorejc­ům před hrami v Pchjongčch­angu urychlí schvalován­í naturalizo­vaných cizinců. Čínští adepti se už nyní soustředí v Kunlunu, odkud se 25. prosince přesunou na několikatý­denní přípravný kemp.

To se nezamlouvá Rusům, kteří píšou o neférovém znevážení Kontinentá­lní ligy. Po Vánocích bude v soutěži pokračovat vlastně nový tým. „Kunlun za šest let existence nedal lize nic pozitivníh­o. Čím dříve skončí, tím lépe,“tepe Asiaty třeba Michail Zislis ze Sport Express. Navrch si reportér mnohdy silně angažované­ho deníku přisadí: „Projekt bez strategie, tradice a zájmu publika nemá šanci.“

„Podle mě jdou ale v Číně dobrým směrem,“opáčí Šejba. „Na hokej dávají tisíce dětí, mají velká a moderní sportovišt­ě. V horizontu pěti nebo osmi let vyskočí výš.“

Jen si nesmějí namlátit při přeskoku první olympijské překážky.

Číňané se zlepšili v individuál­ních sportech, ale v kolektivní­ch tápou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia