MF DNES

Muzikálový Kouř jen napodobuje film

- — Tomáš Šťástka

Zpracovat legendární snímek Kouř Tomáše Vorla jako muzikál se svým způsobem nabízí. Film disponuje originální hudbou, specificko­u zápletkou i atmosférou, vtipnými texty, zajímavým souborem postav a především kultovním statusem, který zaručí zájem publika.

Není tedy divu, že se režisér Šimon Caban, představit­el filmového Arnoštka, rozhodl Vorlovo patrně nejlepší dílo převést na divadelní prkna. V pražském Divadle Na Fidlovačce se všechny zmíněné výhody potvrdily: muzikálový Kouř skutečně nabízí hudební i vizuální zážitek. Přesto však jako celek nefunguje. Caban se totiž bohužel místo divadelní adaptace rozhodl vytvořit přímou kopii filmu. Skáče se ze scény do scény, jednotlivé výstupy působí zkratkovit­ě, jsou zapotřebí neustálé přestavby. To, co ve filmu vyřeší jediný střih, totiž na pódiu stojí spoustu klopotné námahy. Obzvlášť v druhé půli se tak muzikál neuvěřitel­ně táhne a opakuje.

I herci se snaží o přesné kopie svých filmových předchůdců. Snad jen s výjimkou ústřední role Mirka, jenže David Kraus má nejen vzezřením k hejskovito­sti Jana Slováka hodně daleko a jeho nezúčastně­né hraní vyznívá zcela do ztracena.

Divák se tak po skončení představen­í může ptát, proč přistupova­li tvůrci k Vorlově předloze s tak posvátnou úctou, proč nekrátili, proč si nepohráli s choreograf­ií a hudbou a proč alespoň nehraje živá kapela.

Muzikálový Kouř tedy bohužel nenabízí jediný důvod, proč na Fidlovačku vyrazit. Místo sebevěrněj­ší kopie bude totiž vždy nesrovnate­lně lepší pustit si doma originální film.

 ?? Foto: Divadlo Na Fidlovačce ?? Kopie Herci se snaží přiblížit vzorům z filmu.
Foto: Divadlo Na Fidlovačce Kopie Herci se snaží přiblížit vzorům z filmu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia