MF DNES

Zeman zůstával na lůžku, dnes má program

Prezident ve Vojenské nemocnici přijímal návštěvy. Přijel za ním kancléř Mynář. Protokolář Kruliš doručil květiny

- — Rémy Vlachos

PRAHA Prezident Miloš Zeman byl včera osmý den v Ústřední vojenské nemocnici a ani v úterý ji neopustil.

Jeho „rekondiční pobyt“je dvakrát tak dlouhý oproti tomu předchozím­u. Zemana včera opět navštívila manželka Ivana i kancléř Vratislav Mynář. Za prezidente­m přijel i šéf protokolu prezidents­ké kanceláře Vladimír Kruliš, který přinesl dva objemné koše s květinami.

Podle neoficiáln­ích informací iDNES.cz by prezident mohl opustit nemocnici dnes, kdy ho čeká série setkání. „O termínu propuštění rozhoduje ošetřující lékař,“sdělila na dotaz redakce mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Dnes má Zeman naplánovan­é schůzky s ministryní financí Alenou Schillerov­ou, šéfem ODS Petrem Fialou a předsedou SPD Tomiem Okamurou. Mluvčí ODS Václav Smolka také včera potvrdil, že Fiala se schůzkou s prezidente­m stále počítá.

Zemanův chorobopis

Minulý týden ve čtvrtek Hrad v jediné oficiální informaci o Zemanově nejnovější hospitaliz­aci uvedl, že prezident podle zjištění lékařů trpí dehydratac­í a mírným vyčerpáním. U Zemanovy cukrovky nenašli „nadlimitní hodnoty“, neuropatie dolních končetin „přetrvává“.

„Nyní se dokončí rekondiční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici v Praze zahrnující infuze,“uvádělo se rovněž ve zprávě. Od té doby uplynulo nicméně již pět dnů. Předchozí rekondiční pobyt rovněž doprovázen­ý infuzemi v roce 2019 trval čtyři dny.

Problémy s dehydratac­í má Zeman již od dob, kdy byl premiérem, tedy v letech 1998 až 2002.

Tehdy i o několik let později mu operačně vyjímali ledvinové kameny. Příčinu Zemanových potíží lékaři viděli v tom, že pil málo nealkoholi­ckých tekutin, a navíc nepravidel­ně. Minulý týden byl kromě Zemana hospitaliz­ován i expreziden­t Václav Klaus kvůli vysokému tlaku, ale ten už je čtyři dny doma. K Zemanově hospitaliz­aci naopak Hrad na počátku nepodával informace, až se vyrojily různé dohady.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Květiny pro nemocného Ředitel odboru protokolu na Hradě Vladimír Kruliš přináší květinové koše do nemocnice.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Květiny pro nemocného Ředitel odboru protokolu na Hradě Vladimír Kruliš přináší květinové koše do nemocnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia