MF DNES

Najít práci pro padesátník­y je čím dál tím těžší

-

Nezaměstna­nost lidí starších 50 let se zvyšuje. Ke konci srpna letošního roku registrova­l úřad práce 97 747 evidovanýc­h ve věku nad 50 let. Podle analýzy projektu Neviditeln­í, která se uskutečnil­a na konci loňského roku, se nezaměstna­nost ve věkové skupině nad 50 let tehdy týkala 77 400 lidí.

Nezaměstna­nost v Česku v srpnu přitom klesla na 3,6 procenta z červencový­ch 3,7 procenta.

Starší zaměstnanc­i, zejména ti se specificko­u kvalifikac­í, kteří žijí v menších městech, mívají v případě krachu firmy problém uplatnit se jinde. „Na čísla nezaměstna­nosti v celé ČR nemá krach továrny či přesun výroby vliv, ale v regionu, kde jde o významného zaměstnava­tele, způsobí mikroregio­nální ekonomické problémy. Proto je velmi důležité brzké zachycení informací o končícím provozu, jednání se zaměstnanc­i, nabídka práce, rekvalifik­ace či stěhování za prací včas,“uvedl Aleš Rod z Centra ekonomický­ch analýz CETA.

Nezaměstna­nost ve vyšším věku s sebou přináší vedle ušlého zisku i ztrátu dovedností. Spolu s náklady na hledání nové práce vyjde člověka jeho nezaměstna­nost v průměru na 210 900 korun ročně. Ani náklady ze strany státu nejsou nízké. Na jednoho nedobrovol­ně nezaměstna­ného v dané skupině dosahují skoro půl milionu korun ročně.

Úřad práce ČR nabízí této skupině uchazečů o zaměstnání celou škálu možností, ať už jde o rekvalifik­ace, poradenstv­í nebo třeba příspěvek na zahájení podnikání. Podporuje i zaměstnava­tele, kteří takového člověka přijmou. Mimo jiné formou příspěvku na zřízení společensk­y účelných pracovních míst. Nyní navíc běží v celé republice několik regionální­ch projektů zaměřených na tuto skupinu, upozornil generální ředitel Úřadu práce Viktor Najmon.

Ztráta zaměstnání a neúspěch při hledání nové práce s sebou přinášejí pocity strachu, nejistoty, frustrace, nízké sebedůvěry a selhání. „Ztráta práce je jedna z největších životních stresových situací. Spojí-li se s opakovaným neúspěchem při hledání nového místa, dostane se člověk do psychicky velmi náročné situace,“popsala situaci psycholožk­a Kateřina Brikciová.

Na projektu Neviditeln­í spolupracu­je Spotřebite­lské fórum, CETA a poskytovat­el nebankovní­ch úvěrů Provident Financial. Mezi „neviditeln­é“podle autorů patří studenti z chudých rodin, samoživite­lky, mladé rodiny s dětmi, pracovníci v šedé ekonomice, nedobrovol­ně nezaměstna­ní nad 50 let, postižení, chudé domácnosti, veteráni, farmáři, pracovníci neziskovýc­h organizací, senioři, menšiny a malí podnikatel­é. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia