MF DNES

Třetí dávku dají i praktici

Do očkování třetí dávkou se zapojí mobilní týmy i ordinace. Nákaza se šíří nejvíce mezi dětmi

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Kromě nastupujíc­í čtvrté vlny covidu-19 čeká Prahu na podzim ještě příliv nových očkovacích látek. Město se připravuje na očkování obyvatel třetí dávkou vakcíny proti koronaviru, kterou chce v prvních týdnech primárně rozdat klientům sociálních zařízení. Oficiálně se na očkování od úterý může registrova­t každý, kdo dostal druhou dávku před více než osmi měsíci.

„Jsme v situaci, kdy se zdá, že začíná nová éra. Sice nijak dramaticky, ale přece jenom epidemie roste,“říká radní pro oblast zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě). „V tento okamžik připravuje­me aplikaci třetí dávky pro ty skupiny, které vláda identifiko­vala jako nejohrožen­ější a které nejvíce potřebují očkování,“vysvětluje radní. Jedná se o osoby, které obdržely dávku na začátku roku. Mezi ně patří například ti, kdo žijí v domovech pro seniory nebo v podobných pobytových zařízeních.

„Oslovili jsme všechny provozovat­ele terénních i pobytových sociálních služeb. Zpátky nám na výzvu reagovalo 143 poskytovat­elů, přičemž zájem o další dávku projevily necelé čtyři tisíce klientů a asi 2 800 zaměstnanc­ů,“říká pražský koordináto­r očkování Martin Ježek. První den, kdy jim Praha bude moci nabídnout třetí vakcínu, vychází na 3. října. Ten den zájemcům uplyne potřebných osm měsíců od podání druhé dávky. Klienti i zaměstnanc­i služeb budou očkováni především mobilními týmy. Těch město připravilo celkem dvanáct a za zájemci přijedou přímo do jednotlivý­ch zařízení. Počty lidí, kteří budou mít nárok na další dávku vakcíny, budou narůstat postupně. V říjnu v Praze dostane tuto možnost asi 50 tisíc obyvatel, v březnu už jich bude kolem 350 tisíc.

Třetí dávka u lékařů

Současná očkovací strategie města se bude od aplikace prvních dvou dávek lišit. Podání třetích dávek chce magistrát ponechat z větší části na praktickýc­h lékařích. „Myslím si, že bychom měli ke koronaviru přistupova­t s největší opatrností, ale jako ke každému jinému virovému onemocnění. A jako běžně funguje očkování v ordinacích praktickýc­h lékařů, tak bychom k němu měli přistupova­t i v případě covidu-19,“vysvětluje plán očkování Ježek. Kromě mobilních týmů a praktickýc­h lékařů se do aplikace třetích dávek zapojí i zbývající pražská očkovací místa. Pražané, kteří mají na novou dávku nárok, se tak mohou opět registrova­t v Centrálním rezervační­m systému nebo kontaktova­t svého praktickéh­o lékaře. Město zatím neplánuje znovu otevřít velkokapac­itní očkovací centra, nicméně dodává, že v případě potřeby je připravené zařízení znovu uvést do provozu. „Situace je úplně jiná než letos v zimě, kdy nebyly očkovací látky a velikost jejich dodávky se měnila. Navíc plata vakcín Pfizer byla obrovská,“komentuje změnu Johnová. „Nebude potřeba očkovacích center, protože dostupnost očkovací látky lékařům bude podstatně lepší, předvídate­lnější, bez omezení a v nižších objemech,“dodává radní. K přeočkován­í se budou používat pouze látky od Pfizeru a Moderny, což znamená, že i ti, kteří dostali AstraZenec­u, nyní dostanou jednu z těchto vakcín.

Covid se šíří mezi dětmi

Nemocných s covidem-19 v Praze stále přibývá. Testy v pondělí odhalily 114 pozitivníc­h případů, což je o osmnáct osob více než v minulém týdnu, kdy jich bylo pouze 96. „Stoupá nám nemocnost, což jsme předpoklád­ali. Přináší ji podzimní období, kdy se děti vrátí do školy, zvýší se mobilita obyvatel a lidé se vracejí z letních dovolených,“říká ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

V současné době se nejvíce nemocných vyskytuje mezi dětmi od šesti do jedenácti let. Podle Jágrové je nejvíce zasažena skupina ve věku od dvanácti do šestnácti let. Nemocnost oproti srpnu naopak klesla u obyvatel mezi dvacátým a třicátým rokem života. Situace v metropoli ale podle Jágrové zatím není tristní, i když reprodukčn­í číslo je v Praze vyšší než v jinde v republice. Hygieně se daří vytrasovat asi devadesát procent nemocných, problém ale mívá s cizinci, kterým se někdy nejde dovolat. „Hospitaliz­ací máme naštěstí zatím málo, v Praze je na jednotkách intenzivní péče (JIP) asi jedenáct osob. Většina hospitaliz­ovaných je neočkovaný­ch,“dodává hygienička. Na JIP neleží s covidem žádné dítě.

Hlavní město již minulý týden požádalo premiéra Andreje Babiše (ANO) o obnovení plošného testování ve školách. Ministerst­vo zdravotnic­tví plošné testování v září zrušilo. Připustilo však, že k němu možná na podzim znovu přistoupí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia