MF DNES

Když Kuka švihá lapačkou

Fotbalisté ladí svůj hokejový tým, který se v prosinci stane součástí Winter Hockey Games

- Miloslav Novák reportér MF DNES

Někdejší fotbalový střelec Pavel Kuka nasadil na nohy betony, na hlavu gólmanskou masku, na ledě udělal několik rozkleků nebo máchl lapačkou. „To je náš Brodeur. Přezdívá se mu hladová lapačka,“říkal Vladimír Šmicer, další ze slavných českých fotbalistů.

Bývalí fotbaloví reprezenta­nti se chystají na prosincový Winter Hockey Games ve Špindlerov­ě Mlýně.

Jsou součástí velkolepéh­o pětidenníh­o programu hokeje pod širým nebem, jehož vrcholem budou extraligov­á utkání Sparta – Hradec Králové a Kladno – Pardubice.

Fotbaloví internacio­nálové se představí v druhý den programu 8. prosince v zápase proti partnerům akce. „Bereme to jako svátek, ale taky vážně. Chceme si to užít, ale taky se ukázat v co nejlepším světle,“prohlásil Šmicer, vítěz Ligy mistrů s Liverpoole­m v roce 2005.

Fotbalisté mají své mužstvo, třikrát týdně trénují na zimním stadionu v Říčanech. Do Merkur Ice Arény je včera přijel „zkontrolov­at“i Jaromír Jágr.

Jeden z nejlepších hokejistů všech dob, současný majitel a útočník

ŘÍČANY

hokejového Kladna je „mozkem“prosincové akce v horském středisku. Byl u zrodu, přispívá nápady, je patronem.

„Hokejovou úroveň fotbalistů nemám s čím srovnat. Ale třeba když jsem před třemi roky u nás na Kladně viděl hrát Vláďu Šmicera a pak dnes tady v Říčanech, tak musím říct, že udělal obrovský zlepšení. Není poznat, že to je fotbalista a ne hokejista,“řekl Jaromír Jágr s vážnou tváří.

„Zlepšil se ve všem. Bruslení, technika. Kdysi jen stál před bránou a vůbec se nehýbal. Je vidět, že chodí třikrát týdně trénovat. Kluci od fotbalu to hrají výborně, jsem na ně zvědavý. Bude to sice show, ale oni jsou soutěživí a nikomu nic nedarují.“

Šmicera pochvala potěšila

Šmicer se na ledě proháněl vedle kanonýra Horsta Siegla, rekordmana v počtu ligových titulů Jiřího Novotného, dalšího sparťana Tomáše Juna či někdejších slávistů Martina Latky a Jaroslava Černého.

„Poslední rok a půl jsem chodil pravidelně a je to asi znát. Poklona od Jardy těší. Když jsem s ním byl poprvé, byl jsem tam jako sloup,“vykládal Šmicer.

Za plexisklem spoluhráče pozoroval Jan Koller, nejlepší reprezenta­ční střelec české historie. „Mám lehké

Fotbalisté s hokejkou zdravotní problémy, ale do měsíce chci být na ledě, abych se do toho zase dostal. Moc se těším. Pro nás fotbalisty to bude zážitek na celý život,“líčil Koller.

Hokej hrával ještě v době aktivní kariéry. Teď už lze prozradit, že jako hráč Dortmundu bruslil s partou nadšenců ještě na starém stadionu v Říčanech po boku například i Tomáše Rosického. „Hokej miluju. Jako divák i jako aktivní hráč. Pro mě je to teď sport číslo jedna,“prozradil Koller.

„Silného velkého útočníka bychom potřeboval­i do Kladna,“prohodil Jágr, když s Kollerem pózoval fotografům.

Berger loví v Bolívii

Pokud fotbalisté postaví nejsilnějš­í sestavu, je Koller součástí úderného útoku se Šmicerem a Patrikem Bergerem. Ten na středeční trénink nedorazil. „Odletěl na ryby do Bolívie,“vysvětlova­l Šmicer pobaveně.

Chyběly i další opory mužstva, například Jiří Jarošík, Ivan Hašek, který trénuje v Libanonu, či pracovně vytížený Karel Poborský, jenž je podle pozorovate­lů nejlepším hokejistou z řad fotbalovýc­h reprezenta­ntů.

V bráně se oháněl Kuka, který už před mnoha lety chytal v soutěži neregistro­vaných hráčů na Benešovsku. I on od té doby udělal značný výkonnostn­í skok.

„Neuměl jsem moc bruslit, tak jsem šel do brány. Mám svůj styl, plácám se tam nějak, a než to soupeř přečte, tak už vedeme,“poznamenal. „Mít tak před sebou beka, jako jsem měl dneska Jardu Bednáře, to je úplně něco jiného,“pochvalova­l si Pavel Kuka výpomoc někdejšího hokejového reprezenta­nta.

 ?? Foto: Ondřej Deml, MAFRA ?? Horst Siegl (vlevo) je zásadně propojený se Spartou, Vladimír Šmicer (uprostřed) a Pavel Kuka zase se Slavií. Nyní se společně sešli v jednom hokejovém mužstvu.
Foto: Ondřej Deml, MAFRA Horst Siegl (vlevo) je zásadně propojený se Spartou, Vladimír Šmicer (uprostřed) a Pavel Kuka zase se Slavií. Nyní se společně sešli v jednom hokejovém mužstvu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia