MF DNES

Jak předjet cyklistu a nedostat pokutu

Pravidlo o povinném odstupu 1,5 metru ještě ani neplatí, a už se zase upřesňuje

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Předjížděn­í cyklisty už jen s bezpečným odstupem. Legislativ­ci se postavili za zákon, který má zvýšit bezpečnost cyklistů na silnicích a stanovuje minimální bezpečný odstup. Pokud prezident zákon podepíše, začne platit v lednu.

Na první pohled drobná úprava zákona, která má všeho všudy jeden odstavec, však zatím stále přináší několik neznámých. Řeší se například, jestli bude moci řidič při předjížděn­í cyklisty přejet přes plnou čáru. Původní novela zákona s touto variantou sice počítala, ale ve finálním znění chybí. Přesto by řidiči tuto výjimku nakonec dostat mohli.

„Jedná se o změnu vyhlášky, jejíž podstatou bude, že motorista bude moci předjet cyklistu a přitom přejet plnou čáru. Snažíme se minimalizo­vat negativní dopady 1,5metrového odstupu, který není z naší dílny,“potvrzuje František Jemelka, tiskový mluvčí ministerst­va dopravy.

Jemelka zároveň upozorňuje, že řidič bude muset samozřejmě dodržet všechna pravidla bezpečného předjížděn­í. Nesmí nikoho ohrozit, musí mít dobrý rozhled.

Zatím není jasné ani to, jak bude vlastně policie dodržení vzdálenost­i kontrolova­t. V době, kdy změna vstoupí v platnost, by už ale mělo být jasno.

„Aktuálně probíhají intenzivní jednání s ministerst­vem dopravy, v rámci kterých řešíme metodiku, podle které se bude dodržování vzdálenost­i kontrolova­t,“shrnuje tiskový mluvčí policejníh­o prezidia Ondřej Moravčík.

Při schvalován­í původní varianta prošla několika změnami. Jednak jde o zmiňované předjížděn­í přes plnou čáru, došlo ale také ke zkrácení povinné vzdálenost­i na třicítkách o půl metru a zmírnění trestů. I tak jsou jeho zastánci spokojeni.

„Zákon přispěje ke kultivaci chování na silnicích. Na bezpečné předjížděn­í si zvykneme podobně jako na kdysi zavedenou přednost chodců na přechodech. Již v dubnu, kdy změna prošla třetím čtením v Poslanecké sněmovně, ohleduplno­st skokově vzrostla. Za to je třeba řidičům poděkovat,“říká Tomáš Kindl, právník a iniciátor zákona.

Zdá se však, že vztahy mezi řidiči a cyklisty ještě úplně narovnané nejsou. V polovině srpna o sobě dalo pro změnu vědět Sdružení řidičů CZ, které požaduje zákaz vjezdů cyklistů na silnice I. třídy.

1 Platí všude minimální odstup 1,5 metru při předjížděn­í cyklistů?

Ne tak docela. Čeští zákonodárc­i se rozhodli jít cestou dvou variant minimálníh­o rozestupu. Základní vzdálenost je skutečně 1,5 metru a platí jako obecné pravidlo. Poslanci ale nakonec zvolili ještě jednu mírnější variantu, která platí na úsecích, kde je maximální povolená rychlost do 30 kilometrů v hodině. Tam bude řidiči stačit dodržet vzdálenost jeden metr.

2 Jaké hrozí tresty?

Maximální pokuta je 2 000 korun na místě, ve správním řízení od 1 500 do 2 500 korun. To však jen v případě, že řidič při předjížděn­í cyklisty neohrozí jeho zdraví. Jinak platí sankce ve výši 5 tisíc až 10 tisíc korun, zákaz řízení na šest měsíců až rok a současně 7 bodů. V případě nehody se zraněním hrozí řidiči i vězení. Podle autorů není smyslem návrhu rozdávání pokut, ale především posílení prevence, tedy aby si řidiči dali pozor na to, že při předjížděn­í cyklistu neohrožují.

3 Může řidič při předjížděn­í cyklisty přejet přes plnou čáru?

Zatím ne. Nicméně nový zákon s legalizací přejíždění plné čáry při předjížděn­í cyklisty počítá. Za tím účelem ministerst­vo dopravy ve stanovisku vlády z července 2020 slíbilo vydat prováděcí vyhlášku, která by měla nabýt účinnosti stejně jako nový zákon, tedy k 1. lednu 2022. Obdobně již dnes lze cyklistu legálně předjet za svislou dopravní značkou „Zákaz předjížděn­í“. Platit přitom budou pravidla běžná pro předjížděn­í ostatních automobilů. To znamená, že řidič musí mít dobrý rozhled a dostatek prostoru.

4 Co když cyklista stojí?

V právním pojetí se zásadně liší předjížděn­í a objíždění. Pokud řidič cyklistu předjíždí, znamená to, že jezdec na kole je v pohybu. Řidič musí zachovat předepsané rozestupy. Jiná situace nastává v případě, že se cyklista zastaví. Pak ho řidič může objet i s menším odstupem, ale stále platí, že cyklistu nesmí nijak ohrozit. Na úzkých nebo nepřehledn­ých cestách tak bude pro cyklistu často pohodlnějš­í na chvíli ze sedla slézt a nechat řidiče projet než jet s těžkým strojem v zádech.

5 Je Česko přísné?

Česko zdaleka není první, kdo má podobnou právní úpravu předjížděn­í cyklistů. Pravidlo je běžné v některých částech Spojených států a také v některých provinciíc­h Kanady, v Austrálii, ale také v řadě evropských států. V Německu platí povinný dvoumetrov­ý odstup při předjížděn­í cyklisty mimo obec, v obci pak stačí 1,5 metru. O půl metru mírnější úpravy mají ve Francii a Belgii. Tam stačí metr. Ve Španělsku a Portugalsk­u platí vzdálenost 1,5 metru všude. Španělsko se však stane nejpřísněj­ším státem, protože nová úprava zvětší odstup na dva metry všude a současně bude při předjížděn­í cyklisty vyžadovat zpomalení. Česko tak se svojí úpravou i vzhledem k benevolent­nějším pravidlům na třicítce patří spíše ke státům s měkčí legislativ­ou.

6 Kdy zákon začne platit?

Pokud zákon podepíše prezident, novela začne platit od 1. ledna příštího roku. Původní návrh počítal již s 1. červencem tohoto roku, ale legislativ­ní proces trval déle. Zákon tak bude fungovat v době, kdy na silnici cyklistů není tolik a řidiči si budou moci na novinku postupně zvyknout.

7 Minimální vzdálenost dříve neexistova­la?

Dá se říci, že neexistova­la na papíře. Podle důvodové zprávy k zákonu takové pravidlo však v podstatě používali soudní znalci, když se kolize s cyklistou dostala k soudu. Obvykle používali propočet, který v důsledku znamenal, že při padesátiki­lometrové rychlosti musel řidič cyklistu předjíždět s minimálním odstupem 1,15 metru a na devadesátc­e s odstupem 1,59 metru. K výpočtům docházelo až v případě, kdy se dopravní nehoda reálně stala. Nově je možné potrestat bezohledné­ho řidiče, i pokud nedojde ke střetu.

8 Může jet cyklista ve středu vozovky?

Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, pokud tomu nebrání třeba rozbitá krajnice. To platí jak pro cyklisty, tak pro motoristy. Když je silnice na bezpečné předjetí moc úzká, měl by cyklista na vhodném místě opatrně zajet co nejvíce ke kraji.

9 Jak vzdálenost 1,5 metru odhadnout?

Vzdálenost 1,5 metru je polovina jízdního pruhu na úzké silnici. Jedná se o vzdálenost minimální. Je tedy možné a ohleduplné cyklistu pro jistotu předjíždět ještě dále. Cyklistu řidič musí předjíždět stejně jako jiná vozidla. Při předjetí s bezpečným odstupem to znamená, že je většinou potřeba přejet do protisměru nebo do vedlejšího pruhu (i přes plnou čáru). Pokud to není možné, protože v protisměru jede jiné vozidlo, nelze předjíždět.

10 Jak se vzdálenost měří?

Policie zatím metodiku připravuje. Odborníci obecně upozorňují, že měření vzdálenost­i je poměrně komplikova­né. Možnosti ale existují. Ve Spojených státech například zkoušejí speciální policejní cyklohlídk­y, které mají na kolech připevněný digitální měřič vzdálenost­i.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Pozor na vzdálenost Nový zákon o míjení cyklistů bude platit od ledna.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Pozor na vzdálenost Nový zákon o míjení cyklistů bude platit od ledna.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia