MF DNES

Investiční šmejdi, díl první

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Mám pro vás trojdílný seriál o investiční­ch šmejdech. O „obchodnící­ch“, kteří zneužívají neznalosti, ale i naivity klientů. Názvy firem anonymizuj­i. I jména jejich klientů, kterých je mi líto. V zájmu osvěty a následné diskuse popíši případ co nejvěrněji. Částky sedí.

Díl první: Napsala nám jedna dáma. Na počátku obchodován­í vložila 300 tisíc korun do nějakého „lithiového fondu“ve světě. Prodělala, a tak se pustila do agresivněj­šího „obchodován­í“s kontrakty CFD (contract for difference, tj. finanční deriváty, které umožňují investorům těžit z nárůstu nebo poklesu cen). „Investoval­a“celkem 730 tisíc korun. O vše přišla. Případ jsme ověřili, prozkoumal­i. K dispozici byly i telefonick­é nahrávky – obchodník se sídlem na Kypru a s obchodním zastoupení­m v Česku versus ona.

V průběhu „obchodován­í“se na ní vystřídalo několik poradců. Radili jí, jak správně „obchodovat“ve stylu vlka z Wall Street. Když prodělával­a, k vkládání dalších peněz ji motivovali příslibem „vyobchodov­ání ztracených peněz zpět“. Přestože obchodován­í, natož tomuto „obchodován­í“, vůbec nerozuměla, vyplnila žádost o získání statutu profesioná­lního zákazníka.

CFD jsou vysoce spekulativ­ní a rizikové produkty, které obecně nejsou vhodné pro investován­í – kdo do nich jde, měl by rozumět obchodován­í, znát rizika. Ale hlavně by neměl v žádném případě spekulovat s investiční­m šmejdem, u kterého ani nevíte, zda ty obchody jsou fakt reálné. Ze záznamů telefonick­é komunikace vyplývá, že byl při „obchodován­í“používán Team Viewer k přístupu do počítače klienta. Klientka tedy umožnila „poradcům“„obchodován­í“na svém účtu.

Kdo je vinen za tyto ztracené „investice“?

A/ ČNB by měla klienty před těmito šmejdy ochránit.

B/ Je to hloupost klienta, takže jeho problém.

Vydržte ještě dva díly. Na konci seriálu provedu vyhodnocen­í a na otázku odpovím.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia