MF DNES

Turistika v metropoli pomalu ožívá

- — Ivo Horváth

Na dnešní den připadá Světový den turistiky. Není ale jasné, jestli je zrovna v hlavním městě důvod k oslavám – cestovní ruch se po pandemii koronaviru obnovil jen částečně. „Můžeme oslavit, že konečně začínáme normálně fungovat. Ale pořád nám schází polovina trhu. Zahraniční turisté pomalu přijíždějí, ale nikoli v zásadním počtu,“řekl MF DNES prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Odkazuje se přitom na srpnová čísla obsazenost­i hotelů. Ta se vyšplhala na úroveň 40 procent, zatímco v červenci to bylo jen 28 procent. Celoroční průměrná hodnota je ale na 20 procentech, protože zahrnuje také období přísného lockdownu.

Současná situace není ideální například pro gastronomi­i. „Restaurace stále ještě nejsou na svých výkonech. A to nejen kvůli menšímu počtu turistů. Polední menu pokleslo i kvůli tomu, že mnoho lidí stále ještě pracuje na home office. A všichni očekávají, co bude následovat. Kvůli opakovaným uzavírkám také řada lidí už odmítá v restaurací­ch pracovat,“vysvětluje Stárek. Podle něj

PRAHA

lidé z gastronomi­e odcházejí pracovat nejčastěji do kurýrních, rozvážkový­ch a logistický­ch služeb, které jsou na vzestupu.

Nepředvída­telná aktivita

U těch, kteří do České republiky přijedou či přiletí, se proti předcovido­vému období mění cestovatel­ské návyky. Lidé cestují na kratší vzdálenost­i, rozhodují se na poslední chvíli a před cestami do měst mají mnohdy přednost výlety do přírody. Z turismu se tak stává nepředvída­telná aktivita pro cestovatel­e i pro letecké společnost­i, hotely nebo cestovní kanceláře.

V roce 2019 po Evropě cestovalo téměř 750 milionů lidí. Loňský rok evropský kontinent zaznamenal více než 70procentn­í propad a přivítal méně než 230 milionů turistů z různých zemí. Praha čas využila a nyní cílí více na domácí turisty a letos k tomu využila kampaň V Praze jako doma 2.

„Je to směr, který chceme i nadále podporovat. Je pro nás důležité přimět tuzemské návštěvník­y, aby do Prahy přijeli a strávili zde několik nocí. Určitě jsme zvýšili povědomí u Čechů o Praze jako cílové destinaci. Program V Praze jako doma 2, který skončil letos v srpnu, využívali zejména domácí hosté a doufáme, že díky němu poznali Prahu jako město nabízející obrovské množství aktivit a rádi se sem vrátí,“říká mluvčí Prague City Tourism Klára Malá.

V Praze se před pandemií podíl domácích hostů pohyboval okolo 15 procent oproti těm zahraniční­m, kteří tvořili téměř 85 procent z celkového počtu návštěvník­ů. I to pandemie proměnila. První ročník kampaně V Praze jako doma přišel v létě 2020. Tehdy během prázdninov­ých měsíců do Prahy přijelo až o 17 % domácích turistů více než v roce 2019.

Restrikce zůstávají

Cestovní ruch se stejně jako další oblasti veřejného života musel přizpůsobi­t dynamice celosvětov­é pandemie. V roce 2020 téměř všechny světové destinace zavedly restrikce cestování. Více než čtvrtina destinací zavřela své hranice úplně. Některé restrikce přetrvávaj­í. Například pokud přicestují turisté z

Maďarska a jsou očkováni vakcínou Sputnik V, v Česku se mohou prokázat platným očkovacím certifikát­em – na rozdíl od Rusů, kteří obdrželi stejnou očkovací látku.

„Když k nám přiletí turisté z Ruska, budeme se na ně dívat jako neočkované. Maďaři se Sputnikem přitom mohou cestovat bez problémů po celé Evropské unii. Některá omezení proto postrádají smysl a mám obavy, že je v tom spíš trochu politika,“říká prezident Asociace hotelů a restaurací ČR. Podle předsedy představen­stva Prague City Tourism Františka Cipra je stále složité cestovat do Prahy kromě Ruska i z dalších destinací.

„Z objektivní­ch důvodů jsme zatím tradiční návštěvník­y ze Spojených států a Asie v hlavním městě téměř neviděli,“říká Cipro. V zájmu většího oživení cestovního ruchu i v hlavním městě Václav Stárek volá po omezení byrokratic­kých překážek. „Evropská unie by měla urychleně sjednotit přístup k vakcínám i ve vlastním zájmu a netýká se to jen cestovního ruchu, ale například také lidí, kteří cestují za prací,“dodává.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? V Praze se před pandemií podíl domácích hostů pohyboval okolo 15 procent oproti těm zahraniční­m, kteří tvořili téměř 85 procent z celkového počtu návštěvník­ů. I to pandemie proměnila.
Foto: Michal Turek, MAFRA V Praze se před pandemií podíl domácích hostů pohyboval okolo 15 procent oproti těm zahraniční­m, kteří tvořili téměř 85 procent z celkového počtu návštěvník­ů. I to pandemie proměnila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia