MF DNES

Jaký máte plán boje s covidem?

Co partaje udělají, když se: 1. Situace začne horšit? 2. Objeví nová mutace? 3. Kdy by byly pro úplné rozvolnění?

-

Jiří Běhounek ČSSD

1. Budeme se především snažit využít všech zkušeností, které jsme získali ve třech předchozíc­h vlnách. Jasně se již ukazuje, že očkování skutečně brání těžkým průběhům, a tak je nutno dále přesvědčov­at naše spoluobčan­y, aby se nechali očkovat. V plánu jsou případná lokální opatření před dalšímu šíření koronaviru.

2. Budeme donekonečn­a apelovat, aby se lidé očkovali.

3. Otázka je, co je úplné rozvolnění. Úplné rozvolnění je totiž již nyní, ale pokud bude v ČR denní přirůst například pod 50 nakažených, tak můžeme uvažovat o ukončení nošení respirátor­ů. Stačit by měly jen roušky a poté následuje ukončení i jejich nošení.

Další kroky k rozvolnění již v podstatě nejsou k dispozici.

Jindřich Rajchl TSS*

1. Strategie boje musí být postavena na přímé ochraně rizikových skupin obyvatel, systematic­kém posilování jejich imunity a účinné léčbě nemocných. V žádném případě nezavřeme školy ani nezavedeme žádný lockdown, naopak vyhlásíme Den covidové svobody, stejně jako ve Velké Británii.

2. Mutace se budou objevovat pořád. Je třeba se naučit s covidem žít jako s ostatními nemocemi. Ohrožené je třeba chránit, nemocné léčit a ostatní nechat svobodně žít a pracovat.

3. V případě covid-19 už nejde o pandemii dlouho. Je třeba zrušit veškerá plošná opatření, zrušit stav pandemické pohotovost­i, abychom zabránili ministerst­vu zdravotnic­tví vydávat další omezující opatření, a v konečném důsledku zrušit také celý pandemický zákon. (*Trikolora Svobodní Soukromníc­i)

Robert Šlachta Přísaha

1. K tomu už nikdy nesmí dojít! Situace, jakou jsme tady měli loni na jaře, byla důsledkem naprostého selhaní vlády v několika směrech. Poprvé vůbec nezvládli lidem vysvětlit, jaký je plán a co bude následovat. Tu stejnou chybu vláda opakuje i teď. Podruhé ztratili jakoukoliv důvěru ve své konání, když v čase největší krize řešili jenom to, kdo si jak namastí kapsy na podezřelýc­h covidových zakázkách za miliardy.

2. Trasovat, testovat a sekvenovat. Budeme velice důsledně dodržovat to, co nám doporučí odborníci.

3. Opět dáme na rady našich špičkových odborníků, jakým je například profesor Konvalinka (biochemik a prorektor UK). Předtím, než úplně rozvolníme, musíme nejdříve přesvědčit dostatečný počet lidi k dobrovolné­mu očkování a zejména udělat očkování pro lidi co nejpřístup­nější. Takže mobilní týmy, praktici a osobní komunikace.

Soňa Marková KSČM

V současné době mírně stoupá počet nakažených, ale situace je díky sedmdesáti­procentní proočkovan­osti jiná. Pokud nedojde k rozšíření nových mutací, nehrozí ani zahlcení nemocnic a přetížení zdravotnic­kého personálu. Je třeba pokračovat v cíleném testování, očkování (zvlášť u rizikových skupin) a také přiměřeně dodržovat hygienická opatření. Při zhoršení situace je nezbytné lokálně zpřísnit opatření dle kompetencí hygienický­ch stanic. Do očkování je nutné více zapojit praktické lékaře a mobilní očkovací týmy, naslouchat odborníkům a srozumitel­ně komunikova­t s veřejností na základě odborně podloženýc­h argumentů. To se týká jak případného zpřísnění, tak i rozvolňová­ní. Je nutné zabránit plošnému uzavírání škol, služeb a ekonomiky, ale zároveň maximálně ochránit zdraví a životy lidí (v jedné odpovědi zodpověděl­a všechny tři dotazy – pozn. red.).

Je nutné dále přesvědčov­at lidi, aby se nechali očkovat.

Vyhlásíme Den covidové svobody, stejně jako ve Velké Británii.

Budeme důsledně dodržovat to, co nám doporučí odborníci.

Při zhoršení je nezbytné lokálně zpřísnit opatření podle hygieny.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia