MF DNES

Na kroužky budou moci děti bez testu

- — Alžběta Šimková

Žáci a studenti se od zítřka nebudou muset na kroužcích prokazovat bezinfekčn­ostí – tedy negativním testem, dokončeným očkováním nebo potvrzením o prodělání nemoci nejvýše před 180 dny. Týkat se to bude těch volnočasov­ých aktivit, které navštěvují děti z jedné třídy anebo kolektiv dětí, který se nemění. Úleva bude platit také pro školy v přírodě, návštěvy zoo či divadla. Rozhodla o tom vláda.

Ještě dnes platí, že se děti od šesti let před návštěvou kroužku či tréninku, na který jich chodí 20 a více, musí prokázat jako bezinfekčn­í. Potřebné to nově nebude od 30. září. „Bude nutné v tomto směru vést evidenci účastníků, aby bylo snazší trasování, pokud se objeví případy infekce,“upozornil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) po pondělním jednání vlády.

Bez testu do školy i na trénink

Ministr u zrušení testů vyslyšel i přání zástupců České rady dětí a mládeže a Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže, kteří jej k tomu už dříve vyzvali v dopise. Podmínky testování v kroužcích by podle nich měly být stejné jako ve škole, kde se nyní žáci testovat nemusejí.

„Rodičům i dětem to výrazně zjednoduší trávení volného času. Neznamená to však, že by organizáto­ři rezignoval­i na bezpečnost. Stále

velmi zodpovědně posuzují, koho k volnočasov­ým aktivitám připustí,“okomentova­l změnu předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Potvrzení o bezinfekčn­osti se od zítřka nemá vyžadovat ani od studentů, kteří bydlí na internátec­h, nebo na kulturních a sportovníc­h akcích při účasti do dvaceti osob. „V rámci ubytovacíc­h služeb, pokud jsou poskytován­y v rámci vzdělávání výhradně dětem jedné školy, nebude nutné vyžadovat test. Stejně tak u skupinovýc­h prohlídek zoologický­ch a botanickýc­h zahrad či muzeí,“přiblížil ministr.

Tato pravidla platí i pro dospělé, kteří děti dozorují či je doprovázej­í.

Nová výjimka má platit také pro sportovní přípravu a sportovní utkání u amatérskýc­h a profesioná­lních sportovců v počtu do 20 osob, pokud jde o stálou skupinu.

Pro zbytek bude platit i nadále nutnost testu. „Pokud jde o nepravidel­né aktivity, proměnný kolektiv, kde se ad hoc scházejí různé skupiny, tam test vyžadován bude,“zdůraznil Vojtěch. Platnost antigenníh­o testu ale bude prodloužen­a na sedm dní.

Vláda také schválila, že stát doobjedná 1,6 milionu antigenníc­h testů na covid pro školy. Využity budou například, když bude nutné zavést lokální testování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia