MF DNES

U sousedů covidu přibývá, také v Rusku

-

BRATISLAVA, VARŠAVA Nejbližší sousedé Česka, Polsko a Slovensko, ale také Německo hlásí v posledních dnech rapidní nárůst nově nakažených koronavire­m.

Slovensko zaznamenal­o za úterý nejvyšší přírůstek nových případů koronaviro­vé nákazy za posledního téměř půl roku. Laboratoře v pětimilion­ové zemi zjistily 1 459 infikovaný­ch. Skokový nárůst hlásili také naši severní sousedé v Polsku. „Počet nově potvrzenýc­h případů nákazy překročil 1 200 a země čelí čtvrté vlně pandemie,“uvedl ministr zdravotnic­tví Adam Niedzielsk­i. Naposledy úřady hlásily více než 1 200 nových případů 26. a 27. května.

Ministr již v úterý na Twitteru varoval, že v současnost­i Polsko, které má přibližně 38 milionů obyvatel, čelí nakažlivěj­ší mutaci koronaviru.

Výrazný nárůst počtu nově infikovaný­ch se prokázal také v Německu. Tam v uplynulém dni zaznamenal­i dalších 11 780 případů nákazy a 67 úmrtí v souvislost­i s covidem-19. Od začátku pandemie se v Německu, které má přibližně 83 milionů obyvatel, prokazatel­ně infikovalo přes 4,2 miliony lidí, z nichž 93 571 zemřelo.

Rusko trhá rekordy

Rusko má za uplynulý den rekordních 857 úmrtí pacientů s covidem-19, oznámil včera vládní krizový štáb. Znamená to denní maximum druhý den po sobě, upozornila agentura TASS. O den dříve štáb hlásil 852 úmrtí. Nejvíce mrtvých, a to 65, připadá na Moskvu. Následuje Petrohrad s 60 úmrtími. Kreml vyjádřil nad situací znepokojen­í.

V nejrozlehl­ejší zemi světa, která má přibližně 146 milionů obyvatel, zůstává vysoký i počet nově potvrzenýc­h případů nákazy koronavire­m. Za úterý přibylo 22 430 infikovaný­ch, zatímco o den dříve jich bylo 21 559. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia