MF DNES

Generálové shodili Bidena kvůli Kábulu

Říkali mu pravý opak toho, co prezident tvrdí, že mu radili

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Zdá se, že Afghánistá­n bude bumerangem, který se ještě dlouho bude Joeu Bidenovi vracet. Teď při posledním obletu prezident ani nestačil uhnout.

Náhle to vypadá, že zcela natvrdo Američanům lhal, což nyní média popisují slovy, že „jeho nejvyšší generálové prezidento­vi protiřečí“.

Stalo se to, když ministr obrany Lloyd Austin, náčelník sboru náčelníků štábů generál Mark Milley a velitel amerických vojsk v oblasti Kenneth McKenzie pod přísahou vypovídali v Senátu přesný opak toho, než co Biden tvrdil, že mu říkali.

Oč šlo: generálové vypověděli, že byli proti úplnému a rychlému stažení vojsk z Afghánistá­nu. Taky chtěli na místě nechat 2 500 mužů.

WASHINGTON

A přesně takhle to prezidento­vi vysvětlili.

Problém není v tom, co generálové řekli Bidenovi, nýbrž v tom, co o tom říkal on. Takhle to opravdu nelíčil.

Těsně po pádu Kábulu při rozhovoru pro televizi ABC Biden prohlásil, že mu žádný vojenský poradce neporadil, aby tam udržel malou jednotku, která by na nějakou dobu udržela strategick­ý pat.

Očividně dobře informovan­ý reportér v tom začal vrtat: „Ale vaši vysocí vojenští poradci vás varovali před stažením podle plánu. Chtěli, abyste tam nechal 2 500 vojáků.“Na to prezident odpověděl: „Ne. Bylo to rozdělené. To není pravda. To není pravda.“

Reportér zavrtal ještě jednou: „Takže vaši vojenští poradci vám neřekli – ne, měl byste tam udržet 2 500 vojáků?“

Bidenova odpověď: „Ne, to mi nikdo neřekl, pokud si vzpomínám.“

Ale generálové a ministr pod přísahou říkají, že to přece jen řekli.

Není problém, že se Biden nedržel jejich rady. Nemusí. Je vrchní velitel. Problém je v tom, že prezident v televizi tvrdil Američanům přesný opak toho, než co se stalo. Vypadalo to, že mu generálové špatně radili, protože sami špatně přečetli situaci.

Je záhada, proč takový politický profesioná­l nevyklouzl kličkou, která se přímo nabízela – stačilo, aby řekl, že si generály pozorně vyslechl a pak se přesto rozhodl stáhnout se rychle a úplně, protože je vrchní velitel. Nic by ho to nestálo a vlastně by řekl pravdu, i když by neřekl nic konkrétníh­o. Zpětně to ale vypadá, že si v tu chvíli dělal alibi a nemyslel na to, že vyhazuje bumerang, protože za nějakou dobu ho jeho slova mohou dohnat a mrzet.

Teď z toho republikán­i mají lidovou pouť a Bílý dům a spřátelená média to naopak ještě rozšlapáva­jí, jak se snaží Bidenovy výroky přečesat, aby to vypadalo, že to vlastně myslel jinak.

Vše nasvědčuje tomu, že Biden spěchal s odchodem z Afghánistá­nu za každou cenu, aby na dvacáté výročí 11. září mohl vystoupit s projevem, že tuto válku ukončil. Byl by to dobrý zápis do dějin.

Chtěl to tak moc, že nechtěl vidět nic jiného. Generálové mu například řekli, že když nechá na místě 2 500 mužů, může je v nouzi posílit třeba o další tisícovku, čímž bude mít brzdu na Tálibán.

Generál Milley taky Senátu řekl, že Amerika válku prohrála. A že jde o „strategick­é selhání“. A na rozdíl od Bidena, který ujišťoval, že al-Káida je „z Afghánistá­nu pryč“, Milley, jeho kolega i ministr obrany senátorům přiznali, že tam pořád je.

Bumerang je na oběžné dráze.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia