MF DNES

Mráz už přichází i z „Leningrazu“

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Kdyby měl člověk říci, ve které evropské zemi jsou absolutně bez šancí komunisté, asi by ho jako jedna z prvních napadlo konzervati­vní a postmonarc­histické Rakousko. Tamní komunistic­ká strana (KPÖ) se dostala do parlamentu naposledy v roce 1956, i tehdy s chabými třemi poslanci. Od té doby nikdy, od roku 1975 dokonce ani jedinkrát ve volbách nepřelezla přes jedno procento, v těch posledních předloni dostala svých standardní­ch 0,69 %. Prostě tradiční politický loser, outsider.

Proto ta aktuální zpráva ze Štýrského Hradce působila jako blesk z čistého nebe. Ve volbách do vedení druhého největšího rakouského města vyhráli ziskem 29 procent hlasů právě komunisté, když o tři procenta porazili lidovce, kteří městu vládli posledních 18 let. A Rakousko dost pravděpodo­bně vůbec poprvé zažije, jaké to je, když má hlavní město některé spolkové země rudého starostu. Prostě Leningraz, jak před volbami posměšně, ale evidentně neúspěšně strašili soupeři komunistů.

Detailnějš­í pohled už je ale plastičtěj­ší, triumf KPÖ nebyl zase takovým překvapení­m. Právě ve Štýrsku, jediné spolkové zemi, se před časem rudí po desítkách let půstu vrátili do regionální­ho sněmu. A to právě díky komunálním­u působení ve Štýrském Hradci. Tam se v poslední době hodně zaměřili na třaskavé téma – bytovou politiku. Využili tamního nedostatku bytů (kde ostatně není?), skupování bytů realitními investory – a nabídli vlastní recepty.

U voličů to zabralo. A začíná to zabírat všude možně. Viz třeba nedělní rudé referendum v Berlíně, v němž se přes 56 procent Berlíňanů vyjádřilo pro vyvlastněn­í až čtvrt milionu bytů velkých pronajímat­elů, což má řešit bytovou krizi v německé metropoli. Kromě vyvlastňov­ání lze v jiných městech a zemích vidět i jiné levicové recepty – zdanění prázdných bytů, regulace či zastropová­ní výše nájmů apod.

Tyto recepty mají většinou jedno společné: bytovou krizi nemají šanci vyřešit, protože naopak odradí soukromé realitní investory od další výstavby bytů – a stát ani komunál nemají šanci hlad po bydlení uspokojit. Společné ale mají tyto recepty i to, že jsou lákavé, zejména pro mladší generaci, která na problém s dostupným bydlením naráží nejčastěji. Vidíme to i u domácích Pirátů, kteří zatím v podobě pokusných balonků vypouštějí různá levičácká řešení bytové otázky.

Pro pravici a vůbec strany, které snad ještě úplně nezavrhly tržní ekonomiku, je to bití na poplach. Protože tak lákavá řešení, jaká přináší krajní levice, nabídnout nemohou. A s tím, že byt je sice specifický, ale stále soukromý statek, si nevystačí. Stejně jako s argumentem, že žádné lidské právo na bydlení v Praze neexistuje – a že na Ústecku je volných levných bytů habaděj. Aktuální zpráva ze Štýrského Hradce by měla pravici vést k hlubokému zamyšlení.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia