MF DNES

Chceme se odlišovat od jiných uměleckých ocenění

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Už v pondělí večer bude jasné, kdo je nejúspěšně­jším umělcem minulého roku. Šanci zvítězit mají v rámci prvního ročníku Cen České akademie vizuálního umění (ČAVU) Tomáš Císařovský, Kurt Gebauer či Mikuláš Medek.

Vyznamenáv­at se bude i v kategoriíc­h výstava či projekt, umělecká publikace, kurátor nebo teoretik a objev roku. Členové Akademie v rámci prvního ročníku soutěže hlasovali dvoukolově. „Po prvním kole se sestavil užší výběr s pěti nominacemi v každé kategorii a hlasovalo se znovu. Vše proběhlo bez problémů,“popisuje předseda výboru ČAVU Martin Dostál.

Akademie také uvede do své síně slávy první členy. Bude jich dvanáct. „Devět z nich jsou umělkyně a umělci, dva historici umění a jedna sběratelka. Jména zatím neprozradí­me, i když sběratelka je nasnadě,“naznačuje Dostál. Cena by tak mohla zamířit za Medou Mládkovou.

Ceremoniál­em provede Vladimír Kroc a vítězové si odnesou cenu, kterou vyrobili na Střední uměleckopr­ůmyslové škole sklářské v Železném Brodě. Na otázku, zdali je cílem organizáto­rů přiblížit se formou jiným výročním cenám z oblasti kultury, odpovídá Dostál, že spíše naopak. Do budoucna by však uvítal možnost televizníh­o přenosu a zvažuje společnou výstavu vítězů: „Na takový podnik však teď nemáme kapacitu.“

Politiky kultura nezajímá

Z počátku roku Akademie čelila obvinění z nedemokrat­ičnosti a genderové nevyváženo­sti. Dostál na kritiku reaguje slovy: „Akademie je dobrovolný spolek. Kdo má zájem se přihlásit, může. Projde schválením a stane se členem. Netuším, o jakou nedemokrat­ičnost by se mohlo jednat. Nikoho k členství nenutíme.“

Podle výkonného ředitele ČAVU Miroslava Krupičky nejvíce členů přibylo na jaře roku 2021. Za první rok činnosti jejich počet narostl asi o stovku. Jedním z cílů Akademie je kromě propagace umění také účast na diskusi o nejpalčivě­jších problémech oboru – daňové politice nebo dodržování autorského práva.

„V loňském roce se podařilo vstoupit do jednání okolo situace umělců a dalších kulturních pracovníků s ministerst­vem kultury v době koronaviro­vé krize. Politické struktury na kulturu, bohužel, koukají divně, nerozumějí ji a nezajímá je,“popisuje Dostál.

Připouští však i chybu na druhé straně: „Je nutné říct, že i výtvarná scéna je rozbitá, panují v ní nekorektní vztahy a nemá žádné reprezenta­tivní zastoupení. Výsledkem je vzájemná hlušina, a to i vzhledem ke společensk­ému a sociálnímu postavení umělců a lidí v kultuře obecně. Na tomto poli je pro Akademii nekonečný lán práce a aktivit.“

Na televizní přenos v tuto chvíli nemáme kapacitu. Martin Dostál, předseda výboru ČAVU

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia