MF DNES

Rekolaudac­e, nebo konec

Další překážka pro airbnb

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Magistrát znovu vytáhl do boje proti provozovat­elům krátkodobý­ch pronájmů. Před dvěma týdny odbor stavebního řádu magistrátu poprvé rozhodl, že byt používaný ke sdílenému ubytování v Růžové v Praze 1 nesplňuje kolaudační podmínky. Přezkoumán­í provedl na základě podnětu od místního společenst­ví vlastníků a vlastník bytu dostal pokutu 20 tisíc korun.

„Pro nás je to velmi důležitý precedens,“říká radní pro oblast legislativ­y Hana Kordová Marvanová (za STAN). „Předpoklád­áme, že takto by na základě podnětů měly stavební úřady jednat, aby bylo jasné, že v této oblasti také platí právo,“dodává radní.

Podle Marvanové z magistrátn­ích právních rozborů stavebních předpisů vyplynulo, že pokud majitel soustavně a trvale využívá byt jinak než k bydlení, musí stavební úřad jednotku kolaudovat jako ubytovací zařízení. Pro obyvatele bytových domů, kterým vadí takto provozovan­é krátkodobé pronájmy v sousedství, nyní vedení Prahy spustilo bezplatnou právní poradnu. Tam mohou majitelé bytů a společenst­ví vlastníků získat informace, jak konkrétně postupovat například při podání vlastního podnětu na stavební úřad. Ten po jeho obdržení rozhodne, jestli je byt využíván v rozporu s kolaudací, nebo ne.

„Obrovský a nikým neregulova­ný rozvoj služeb krátkodobé­ho ubytování v bytových domech často probíhá na úkor ostatních majitelů bytů. Od počátku tvrdíme, že se tak často děje porušování­m stávajícíc­h zákonů,“komentuje situaci předseda spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy Petr Městecký. „Snad jsou první rozhodnutí soudu a úřadů začátkem podstatnéh­o zlepšení situace pro všechny, kteří chtějí ve svých bytech normálně a kvalitně žít,“dodává Městecký.

V souladu s územním plánem

Stavební úřad bude posuzovat jednotlivé podněty a případy ubytování v soukromí individuál­ně. Například pokud majitel krátkodobě pronajímá byt přes léto, protože tráví čas na chatě, nejde o soustavné a trvalé užívání bytu jiným způsobem. Jestliže ale úřad rozhodne, že byt není využíván v souladu s kolaudací, majiteli hrozí pokuta až půl milionu korun, a to opakovaně.

Vlastník může požádat o rekolaudac­i jednotky, aby v ní mohl provozovat ubytovací služby. V tomto případě ale musí splnit přísné podmínky, které platí pro ubytovací zařízení. Mezi ně patří například předpisy týkající se protipožár­ní ochrany, hygieny a stavebních úprav prostor. Navíc musí získat i souhlas všech vlastníků domu. Podnikání také musí být v souladu s územním plánem. „Pokud by si majitelé bytů, kteří je využívají na krátkodobé ubytování, představov­ali, že si masově nechají zrekolaudo­vat většinu jednotek v centru Prahy na ubytovací zařízení, postup by byl v rozporu s územním plánem. Praha velmi dbá na to, že v každé lokalitě má být funkce bydlení,“vysvětluje Marvanová.

Náročná rekolaudac­e

Dodržet veškeré podmínky stavebního úřadu může být pro majitele bytů používanýc­h k sdílenému ubytování poměrně obtížné, jelikož bytové domy nesplňují stejné stavební parametry jako například hotely. Marvanová připouští, že podmínky pro rekolaudac­i jsou přísné. Zároveň dodává, že pravidla budou fungovat jako síto. Praha se podle ní nechce stát jedním velkým bytovým hotelem.

Rozhodnutí úřadu se nelíbí České asociaci pronajímat­elů a ubytovatel­ů v soukromí (ČAPUS), která sdružuje provozovat­ele krátkodobý­ch pronájmů. Podle spolku jde právní výklad úřadu proti dosavadní praxi a zaběhlým zvyklostem. Míní, že takto důležité změny by měly být podložené novelizací zákona, a ne pouze změnou jeho výkladu ze strany úřadů. ČAPUS se také obává rekolaudiz­ace. „Jaké šance jsou na rekolaudov­ání bytů, nevíme, protože ani stavební úřady nejsou jednotné a správně informovan­é, jak v těchto případech postupovat. Pokud bude rekolaudac­e plošně vyžadována, lze očekávat, že celý segment legálně provozovan­ého ubytování v soukromí zmizí,“říká předseda ČAPUS Matěj Koutný.

Změnu naopak vítají majitelé hotelů a penzionů. Ti nedostateč­nou regulaci sdíleného ubytování považují za nespravedl­ivou a nerovnou, jelikož nabízejí v principu stejnou službu jako vlastníci bytů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia