MF DNES

Ne zbytečnému utrácení

SPOLU slibuje voličům změnu státního hospodařen­í i spolupráci s městem při dostavbě okruhů

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

Koalice SPOLU složená z KDU-ČSL, ODS a TOP 09 v předvolebn­ích průzkumech většinou obsazuje druhé místo. Pražská lídryně kandidátky Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 chce společně s koaličními partnery snížit výdaje státu a zpomalit zadlužován­í. „Jednoznačn­ě musíme řešit výdajovou stránku rozpočtu. Není to otázka zvyšování daní, ale chceme určitě přehodnoti­t věci, za které stát vynakládá peníze,“říká lídryně.

PRAHA Co považujete za největší pražský problém?

Všechno zastřešuje jedno velké téma – to, že tato země míří k bankrotu. Zadlužujem­e se skoro nejrychlej­i v Evropě. Dá se říci, že v posledních letech tempo zadlužován­í nabralo takových obrátek, že pokud rychle nezatáhnem­e za brzdu, tak se z toho také nemusíme vzpamatova­t. Současná vláda byla za tři roky schopná udělat schodky za 1 250 miliard korun. Když se podíváme do minulosti, tak naše zadlužení od roku 1993 do roku 2017 bylo 1 418 miliard. V tomto poměru vidíme, že stejné zadlužení premiérů a ministrů financí jako za několik dekád zvládl Andrej Babiš za tři roky.

Pokud se zadlužujem­e tímto tempem, jak byste to zastavila?

Jednoznačn­ě musíme řešit výdajovou stránku rozpočtu. Není to otázka zvyšování daní, ale chceme určitě přehodnoti­t věci, za které stát vynakládá peníze. Budeme muset šetřit a dělat důležité reformy. Abychom měli na důchody, silnice, zdravotnic­tví a školství, tak musíme například zrušit nějaké dotační tituly, například velkým agropodnik­ům. Nebo plánujeme zaobírat se tím, kolik úředníků má stát zaměstnáva­t. Jsme přesvědčen­i, že o třináct procent můžeme státní správě ulehčit.

Jednoznačn­ou prioritou je podle vašeho programu dostavba Pražského okruhu. Ten už má léta zpoždění a jeho stavbu ztěžují námitky a odvolání. Co pro zrychlení výstavby můžete udělat?

Otázka Pražského okruhu je celostátní prioritou, protože bude výhodný pro celou zemi. Nesmíme se neustále vymlouvat, že to má více řešit jenom Praha. Chceme, aby pro vládu a budoucího ministra dopravy okruh byl jednou z klíčových věcí, které se budou dostavovat. Když se podíváme na výsledky současné vlády v této oblasti, tak ze slibovanýc­h stovek kilometrů dálnic vzniklo za Andreje Babiše jenom pár desítek kilometrů dokončenýc­h dálnic. A tam, kde se renovuje, tak se začíná opravovat znovu, protože to navíc byly nekvalitně provedené stavby. Takhle přesně to nesmí dopadnout s Pražským okruhem. Je to jedna z těch nejpalčivě­jších věcí pro Pražany. Je důležité také, aby z hlediska velkých liniových staveb fungovala dobře i legislativ­a, což jsme pomáhali v tomto volebním období prosadit. Myslím si, že je klíčové, abychom uměli tuto legislativ­u aplikovat v praxi i kvůli Pražskému okruhu.

Můžete říci konkrétně, čím můžete odblokovat výstavbu? Tu teď zdržuje velké množství odvolání i námitek, které řeší jihočeský stavební úřad.

Je to i otázka komunikace s jednotlivý­mi samospráva­mi, které jsou často také autory námitek. Je potřeba si uvědomit, že celospoleč­enský přínos je v tomto případě obrovský. Je nutné ho mít na prvním místě. Chápu, že pro mnohé městské části, kterými vede část okruhu, je problemati­cké se k němu stavět pozitivně. Ale vzhledem k jeho významu je důležité s nimi komunikova­t, což může vést k tomu, že některé námitky budou staženy. Ale je to věc, která už běží mnoho let. Víme, že mnohé subjekty jsou na svých pozicích zaťaté. Často to jsou starostové z hnutí STAN. I tam vnímám, že pokud budeme mít příležitos­t spolu zasednout ve vládě, máme možnost i tuto otázku odblokovat.

V programu máte, že podpoříte výstavbu paralelní dráhy pro Letiště Václava Havla. Město ale před covidem mělo velké problémy s přebujelým turismem. Jak ho hodláte v případě dostavby dráhy regulovat?

Město je živý organismus a neustále se proměňuje. Abychom neztratili krok a nestali se druhořadou metropolí v rámci svého regionu, je nutné jít dopředu a nebránit se pokroku. Jedna z klíčových věcí, které paralelní dráha pomůže, je odbavení letadel přes den. Nebudou muset létat v noci. Pro Pražany to znamená zvýšení komfortu, co se týče hluku. Je to přínos i z hlediska naší konkurence­schopnosti. Dále musíme rozvíjet i železniční spojení s Prahou a vysokorych­lostní železnice. To, že sem přiletí turisté, tedy ještě neznamená, že všichni budou zůstávat v Praze. S tím by mělo pracovat i ministerst­vo pro místní rozvoj tak, aby zátěž nezůstával­a jenom v centru Prahy.

Pražský okruh

Takže vaše řešení je podporovat i jiné české destinace?

Aby se lidé mohli dostávat velmi snadno jiným způsobem dopravy do jiných míst. Turismus nepovažuji za negativní jev, ale za velmi pozitivní jev. Protože jsou na něj navázány desítky tisíc pracovních míst a obchodních příležitos­tí.

Před covidem centrum přestalo zvládat návaly turistů a také je nežitelným místem pro místní. Nejde o to, zastavit turismus, ale jak řešit tyto věci, které se mohou dostavbou dráhy zhoršit...

To samozřejmě není jen otázka státu, moc to v tomto případě nemůžeme dávat na vrub jenom sněmovně. Spíše je to otázka komunikace Prahy s dotčenými městskými částmi a hledání řešení, které je v této rovině komplexní. Ale myslím, že jsme si za rok lockdownů uvědomili, že turisté chybějí a pro spoustu lidí ubylo možností výdělku. A to na ně má neblahé dopady.

Praha vyjednává se státem o výměně pozemků v Letňanech – mimo jiné za výstavbu Městského okruhu. Jak byste s dohodou města a státu naložili?

Za mě je úřednická čtvrt megalomans­ký sen Andreje Babiše, který nikdy nebyl postavený na reálných základech. Myslím si, že máme v zemi mnohem větší problémy, které potřebujem­e řešit, než to, jestli se úředníci sestěhují na jednu hromádku. To, co se Praha z dohody snaží získat, se má řešit i bez směny něco za něco. Dostavbu okruhu, o které jsme mluvily, považuji za nejklíčově­jší záležitost dopravních staveb v Praze a okolí. Nemyslím si, že je důstojné, aby probíhala výměnou něco za něco. Za mě je čtvrť utopický sen, ve kterém nemáme důvod pokračovat a nepřináší Praze nic zajímavého.

Takže byste ve směně nepokračov­ala, ale podpořila byste, aby se stát účastnil dostavby Městského okruhu, tedy toho vnitřního...

Je určitě potřeba řešit vnitřní i vnější okruh. Nevím ale, za co bychom dneska stavěli novou vládní čtvrť, když nemáme ani byty pro lidi. Spíše řešme dostupné bydlení, aby měla Praha možnost stavět nové byty, a to i třeba formou družstevní­ch vlastnictv­í. To jsou věci, které jsou pro mě prioritou. Ale vládní čtvrť je skutečně jenom vlhký sen jednoho megalomana, který si za sebou chce postavit pomník.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? „Jde o celostátní prioritu, protože bude výhodný pro celou zemi,“říká Markéta Pekarová Adamová.
Foto: Michal Turek, MAFRA „Jde o celostátní prioritu, protože bude výhodný pro celou zemi,“říká Markéta Pekarová Adamová.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia