MF DNES

Proč volby neřeší otázku eutanazie?

- Petr Kolman právník, kandidát ČSSD

Parlamentn­í volby doslova tlučou na dveře a je smutné, že se prakticky smrskávají na téma Babiš versus Antibabiš. Že se v nich vůbec neřeší žádné hodnotové otázky. Je asi už zbytečné se rozčilovat, že drtivá většina stran, hnutí a koalic opatrně slibuje vše, a to nejlépe současně – třeba že přidá lékařům, sestrám, hasičům i důchodcům, ale zároveň sníží zadlužení státu.

Jako právníka i občana mne mrzí, že se v předvolebn­í debatě zapomnělo třeba na téma eutanazie, dobré smrti. Můžeme ji volně definovat jako úmyslné ukončení života člověka někým jiným, a to na jeho vlastní žádost. Proč bychom měli začít seriózně uvažovat o zavedení eutanazie?

Eutanazie především dává svobodnou možnost volby mezi opravdu silným a vážným utrpením a milosrdnou smrtí. Samozřejmě zdravý a mladý člověk si řekne, že vše se dá vybojovat, nicméně v lidských příbězích nastávají okamžiky, kdy již utrpení a bezmoc značně překročí pomyslný Rubikon. Kdy již není cesty zpět k alespoň trochu důstojnému a snesitelné­mu životu.

Nezapomíne­jme ani na aspekt náboženský. V Česku je formálně asi třicet procent věřících osob, z nichž mnohé reálně v boha či bohy nevěří, spíše jsou v nějakém náboženské­m společenst­ví či církvi z rodinných důvodů nebo si chtějí budovat a posilovat sociální kontakty. Což nijak neodsuzuji, určitě je lepší využívat určité „svébytné náboženské psychotera­pie“než životní svízele řešit drogami či alkoholem.

Avšak i kdyby třicet procent věřících osob z náboženský­ch důvodů odmítalo eutanazii, dává jim to právo držet v šachu většinu společnost­i? Navíc řadě protestant­ů, co vím z osobní zkušenosti, idea eutanazie nijak zásadněji nevadí. A propos – dodala již některá z církví hodnověrný důkaz, že osoba, která podstoupil­a „milosrdnou smrt“, ztratila nárok na posmrtný život v ráji?

Mám za to, že v odůvodněný­ch, zcela mezních a předvídate­lných případech by eutanazie v Česku měla být povolena. Samozřejmě pod velmi silným dohledem jak preventivn­ím a průběžným, tak i následným ze strany veřejné správy. Anebo by se o ní u nás již měla začít vést hlubší společensk­á diskuse. A kdy jindy by bylo nejlepší ji začít než právě před volbami?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia