MF DNES

Nejdřív byty, pak Ďolíček

Prioritou městského developera při řešení území u vršovickéh­o stadionu bude výstavba bytů

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Fanoušci „Klokanů“se již za pár týdnů dočkají vypsání architekto­nické soutěže, která bude obsahovat i část o obnově areálu Městského stadionu Ďolíček. Tu vedení města slibovalo už v loňském roce. Podle informací MF DNES se ale nejdříve bude řešit okolí stadionu či výstavba bytového domu. Na obnovu „svého“Ďolíčku si tedy budou muset Vršovičtí počkat ještě několik let.

Celou záležitost protahuje mimo jiné i úřednický ping-pong mezi magistráte­m a Prahou 10. Kvůli změnám v textu dodatku memoranda se jeho definitivn­í podpis znovu odložil. Soutěž o revitaliza­ci Ďolíčku vedení města slibovalo už před půldruhým rokem. „Teď pracujeme na majetkoprá­vních vztazích a bude následovat vyhlášení architekto­nické soutěže. Ta by měla být vyhlášena během tohoto roku. Co je však jisté? Klokani budou v Ďolíčku hrát i v budoucnu – a to ještě na lepším stadionu než doteď,“psal ve svém příspěvku na Facebooku z května minulého roku pražský radní pro oblast sportu Vít Šimral (Piráti). Po necelém roce a půl se situace pohnula. Ne však směrem, který by úplně potěšil příznivce fotbalovéh­o klubu z Vršovic. Memorandum, jehož definitivn­í podobu by radní měli schválit v půlce října, se zabývá hlavně oblastí kolem stadionu. „Jedním z klíčových kroků v rozvoji daného území bude příprava nové městské bytové výstavby, kdy vznikne přibližně 100 až 120 bytů včetně služeb a parkování,“připomíná radní pro oblast bydlení a transparen­tnosti Adam Zábranský (Piráti).

Až příští volební období

Celý proces soutěže, která se bude týkat revitaliza­ce území u Botiče, ale stále ještě nepůjde o soutěž na rekonstruk­ci vlastního stadionu, bude od vyhlášení do vyhodnocen­í trvat několik měsíců. Vítěz by měl následně získat i zakázku na vypracován­í projektové dokumentac­e včetně nezbytných povolení. „To při tempu stavebního řízení v České republice nebude rychlé. Začátek samotné realizace si netroufám odhadnout, jelikož bude hodně záležet i na ochotě politické reprezenta­ce zpracované projekty použít a zafinancov­at. Pokud tato ochota

Fotbal s patinou bude, mohlo by se se samotnou revitaliza­cí začít odhadem v druhé polovině příštího volebního období,“doplňuje Václav Vlček, předseda Výboru pro kulturu, sport a volnočasov­é aktivity ZMČ Praha 10 (Desítka pro domácí).

Přípravou a koordinací celého projektu byla pověřena příspěvkov­á organizace Pražská developers­ká společnost (PDS). Ta ovšem vyhlásí architekto­nickou soutěž, která bude zaměřena především na bytový dům. Stadion samotný se bude řešit až později. „Aktuálně připravova­ná soutěž bude primárně řešit návrh projektu bytového domu a širší vztahy i pro území stadionu. To znamená, že až bude řešen konkrétní návrh či soutěž pro stadion, budou už známy podrobnějš­í definice a vztahy v území. Jedním z hlavních přínosů pro území by mělo být pěší propojení ulice Sámova s Dannerovým parkem, tedy severně od bytového domu a stadionu,“uvádí zástupce ředitele PDS Martin Červinka.

Pozor na Botič

Má se o co opřít. Už před deseti lety si totiž Praha 10 nechala vypracovat studii rekonstruk­ce stadionu od autora jedné z jeho tribun, architekta Arnošta Navrátila, která dostala od veřejnosti velmi kladnou odezvu. Narazila ovšem na Územní plán hl. města Prahy, protože část jedné tribuny přesahoval­a do chráněného území potoka Botiče.

Architekt Navrátil má s Ďolíčkem speciální vztah, byl to jeden z jeho prvních projektů. Přihlásí se do architekto­nické soutěže? „Předpoklád­ám, že ano. Sportovním­i stavbami se zabývám 55 let a toto byla má první realizace po ukončení studia. Architektu­ra je obor spojený nejen s neustálým hledáním a poznáváním, ale také s poctivostí a citem. S tímto přístupem to jistě dokáže víc architektů,“uvádí architekt Arnošt Navrátil.

Městský stadion přitom opravu a celkovou revitaliza­ci potřebuje. Poslední rekonstruk­cí prošel před více než půlstoletí­m. „My náš domov milujeme, je to místo, kam rádi chodíme, i když zrovna nehraje Bohemka, rádi se o náš stadion staráme, pořádáme brigády pro jeho zvelebení, a i proto nikdy nevzdáme boj za jeho záchranu,“říká předseda Družstva fanoušků Bohemians Martin Kurka.

Městský stadion přitom není žádná rarita, v České republice vlastní město například stadiony v Brně, Uherském Hradišti nebo v Mladé Boleslavi. A všude se radnice snaží své arény zmodernizo­vat. U Ďolíčku, jehož akcionářem jsou mimo jiné také samotní fanoušci, to zatím neplatí. „Bohužel možnosti fanoušků jsou omezené a moderní stadion, který by odpovídal potřebám klubu a fanoušků, sami nepostavím­e. Věříme, že MHMP si včas uvědomí, že není jiná cesta než rychle Ďolíček opravit,“uvádí předseda.

Stadion a jeho stav brzdí Bohemians ve sportovním rozvoji a těžko přiláká nové investory, partnery nebo mladou generaci fanoušků. „Pro náš klub je rekonstruk­ce otázkou samotného přežití. Klub musí mít ambice hrát evropské poháry. Bohemians je dobrá značka, má širokou fanouškovs­kou základnu, ale bez odpovídají­cího stadionu by budoucnost Bohemians byla hodně nejistá,“doplňuje Kurka.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Městský stadion ve Vršovicích prošel poslední rekonstruk­cí před více než půlstoletí­m.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Městský stadion ve Vršovicích prošel poslední rekonstruk­cí před více než půlstoletí­m.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia