MF DNES

Výstavu vidělo 120 tisíc lidí

-

Naposledy včera si přišli návštěvníc­i Národního muzea prohlédnou­t artefakty starověkéh­o Egypta na výstavě Sluneční králové. Navzdory covidovým uzávěrám expozici navštívilo skoro 120 tisíc lidí.

„Byla jednou z nejvýznamn­ějších v dějinách muzea,“uvedl jeho generální ředitel Michal Lukeš. Výstava se podle Lukeše stala symbolem odhodlání a života kulturních institucí v době pandemie koronaviru.

Nejzásadně­jší objevy z Egypta za desítky let byly v Praze k vidění od konce loňského srpna. „Nikdy jinde na světě se v této době nepodařilo obdobnou výstavu uspořádat a těšila se mimořádném­u zájmu návštěvník­ů,“řekl ředitel muzea.

Nezměnily na tom nic ani měsíce uzavření během nejsilnějš­í vlny, omezení počtu návštěvník­ů na výstavě či absence turistů ze zahraničí. „Považujeme to za společný mimořádný úspěch Národního muzea, Českého egyptologi­ckého ústavu Univerzity Karlovy a egyptské Nejvyšší rady pro památky,“pochvaluje si Lukeš.

Exponáty spjaté s výzkumem egyptského Abúsíru, starověkéh­o královskéh­o pohřebiště, se nyní odinstaluj­í, zabalí a v následujíc­ích dnech za přísných bezpečnost­ních opatření vrátí zpět do muzeí v Egyptě a Německu. Zapůjčitel­i byly instituce v Káhiře, Gíze, Berlíně, Lipsku, Hannoveru, Heidelberg­u, Hildesheim­u a Frankfurtu.

Z Prahy do nového muzea

Lukeš připomněl, že převážná část předmětů od egyptské strany nikdy předtím zemi neopustila. Mnohé předměty byly dokonce objeveny před několika málo lety. Část artefaktů poputuje z Prahy do nové expozice Velkého egyptského muzea v Gíze, jehož dokončení se očekává během měsíců. (pma, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia