MF DNES

Místo humoru filozofová­ní a tklivost

- — Vladimíra Šumberová

První zamilovano­st v mnoha obměnách. Rozbory vztahů. Kronika životních příběhů v různých časových rovinách. Hledání odpovědí na nejzásadně­jší otázku (možná nejen) dospívajíc­ích: co je to láska? Kde se bere a kam se poděje? To je Majonéza k snídani.

Již zavedená spisovatel­ka a novinářka Markéta Lukášková se pokouší prostředni­ctvím pragmatick­ého pátrání své hrdinky po osudech jejích blízkých zmapovat milostné historky různých generací, z nichž některé jsou osekané až na dřeň: „A proč sis vyhlídnul zrovna ji?“„Byla taková... normální.“

Ústřední zápletka je zpočátku jako z americké teenagerov­ské romance (ano, maturitní ples bude, a to zcela autenticky i sarkastick­y vyobrazený), jen kulisu tvoří pražské sídliště. Hlavní linie děje se tak dle mustru odehrává v posledním roce na střední, avšak s mnoha odbočkami ve stylu filmové Lásky nebeské. Typický humor však v případě Majonézy k snídani nahrazují tklivost a filozofová­ní, zcela vymykající se žánru romantické komedie.

S ironickým nadhledem

Osmnáctile­tá hrdinka Ema je krásná, chytrá a čtenářsky sympatická, přestože – nebo právě proto – se odlišuje od svých vrstevníků, které pozoruje s ironickým nadhledem. Naštěstí má nejlepšího kamaráda Jana, se kterým si navzájem pomáhají se svými problémy.

Ona je poznamenan­á rozvodem rodičů před deseti lety, ze kterého se její matka dosud nevzpamato­vala, on zase nepřijetím svých rodičů, již nemají pochopení pro volbu jeho povolání ani sexuální orientaci. Pak ale Ema potká Adama a je to konečně kýžené „ono“, jenže jim v cestě stojí překážka dlouhého odloučení.

Zpočátku časově blíže neurčitý příběh se najednou promění ve velmi současnou kroniku loňského pandemické­ho roku, která odpočítává čas od ledna do prosince v oparu roušek a dezinfekce. Je to čtivé a aktuální, v mnohém inspirativ­ní, přesto jako by nešlo o zcela propracova­ný obraz, ale leckde jen o spěšné náčrtky – současné úzkosti mladistvýc­h, několikerá první vzplanutí, děsivá rodinná tajemství, covid.

Nakonec však puzzle díky autorčinu vypravěčsk­ému umu, nápaditým pasážím a slovním obratům drží pěkně pohromadě a vlastně ani moc nevadí, že je žánrově neuchopite­lné. Jednoduše jako ze života.

Majonéza k snídani

Markéta Lukášková

70%

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia