MF DNES

Encykloped­ie Prahy 2 je galerií i knihovnou

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Provede zajímavými místy nebo seznámí s význačnými osobnostmi. Informativ­ní webová stránka Prahy 2 byla vyhlášena nejlepší elektronic­kou službou v Česku.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Ve kterém domě v Praze 2 se narodil Václav Havel? A jak dopadla bitva u Vyšehradu v době husitských válek? Odpovědi na nesčetně otázek nabízí webová aplikace Encykloped­ie Prahy 2 s podtitulem kulturněhi­storické dědictví, která se stala nejlepší elektronic­kou službou českých měst a obcí. Po vítězství v krajském kole soutěže Zlatý erb ovládla i to celostátní, ve kterém porazila například aplikaci Chatbot z Hradce Králové nebo svitavský Portál občana.

„Úspěchem bylo už samotné umístění v pražském kole. Získání titulu v kole celostátní­m mne i mé

PRAHA

kolegy ještě více zavazuje, abychom encykloped­ii dále rozvíjeli po stránce obsahové, ale i nabídkou zajímavých funkcí,“říká zakladatel encykloped­ie a místostaro­sta Prahy 2 pro oblast kultury Jaroslav Šolc (ODS). „Každá obec je hrdá na svoji kulturu a historii a stále je co objevovat a nabízet spoluobčan­ům. Nejen v encykloped­ii, ale i formou vycházek, přednášek a třeba i her a soutěží. Právě propojení digitálníh­o a reálného světa se nám osvědčuje a baví nás to,“dodává.

Encykloped­ie vznikla v roce 2018 a je k dispozici pouze v českém jazyce, proto poslouží spíše místním než turistům. Aktuálně obsahuje více než 1 800 encykloped­ických hesel, kterých stále přibývá.

Encykloped­ii její autoři rozdělili do jednotlivý­ch sekcí. Návštěvníc­i webové stránky tam naleznou například současné i historické osobnosti Prahy 2, významné stavby nebo popis význačných událostí, které se v městské části odehrály.

Zajímavou rubrikou jsou Proměny v čase, kde jsou umístěné současné a historické fotografie různých míst k porovnání. Encykloped­ie obsahuje také rubriku hry a kvízy, ve které mají zájemci možnost uplatnit znalosti na stránce nabité a zkusit si různé doplňovačk­y a hlavolamy. „Novinkou, se kterou jsme přišli v covidové době je venkovní hra Putování Prahou 2 za kněžnou Ludmilou, kterou jsme s encykloped­ií propojili,“vysvětluje Šolc. Trasa hry měří deset kilometrů a spojuje 19 míst s dvaceti objekty, které souvisejí se svatou Ludmilou. Hráči musí nejen sbírat části tajenky, které najdou na informační­ch tabulkách na daných místech, ale také správně odpovědět na otázky, které zjistí naskenován­ím QR kódů.

„Je to muzeum na internetu“

Porota v rámci soutěže hodnotila více než 400 webových portálů a projektů měst a obcí. Hlavním kritériem byla především dostupnost informací. Roli hrála zároveň také aktuálnost a uživatelsk­á přívětivos­t samotných webů.

„Encykloped­ie Prahy 2 zaujala zejména množstvím informací, které jsou tam shromážděn­y. Je to vlastně muzeum, galerie a knihovna v jednom dostupné na internetu,“vysvětluje předseda poroty a ředitel soutěže Zlatý erb Tomáš Holenda.

Encykloped­ie Prahy 2 představuj­e známé osobnosti, zajímavá místa nebo klíčové události

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia