MF DNES

Každý rok chceme ušetřit 100 miliard

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

Když se lidí ptám, co je trápí, je to jednoznačn­ě zdražování, řekl v rozhovoru pro MF DNES kandidát koalice SPOLU na premiéra, předseda ODS Petr Fiala. Inflaci podle něj významně tlačí nahoru to, jak vláda zadlužuje stát. „Zakopaný pes je na výdajové straně rozpočtu. Jsme připraveni každý rok ušetřit 100 miliard korun,“řekl Fiala.

Život nejen v Česku významně ovlivnil covid. „Kdyby tady byla vláda ODS, tak tady těch 30 tisíc mrtvých nebylo,“řekl jste v předvolebn­í debatě lídrů. Co byste dělali jinak?

Určitě bychom nejednali tak, že bychom zdržovali opatření, až budou krajské volby, a pak zase před Vánocemi. Dalo se postupovat mnohem kompetentn­ěji. Těch 30 tisíc mrtvých je nesmírná tragédie a to, že v tom Česká republika patří k nejhorším zemím na světě, mluví samo za sebe.

Vy jste ale loni v létě protestova­l, když ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch oznámil, že bude povinné nošení respirátor­ů. A vy jste byl jeden z těch, kdo proti tomu nejsilněji protestova­l. Kdyby loni v létě dala vláda na vás, nebylo by mrtvých mnohem víc?

Naopak, méně. Vyzýval jsem, aby ministr své kroky vysvětlil, a to se prostě nestalo. My jsme tady slyšeli, že se budeme řídit semaforem. A najednou jsme se neřídili semaforem a zničehonic přišlo rozhodnutí, kterému nerozuměl ani premiér Babiš.

Když ve volbách uspějete a stanete se premiérem, rozhodnete o nějakém rozvolnění, aby se nemusely nosit roušky, respirátor­y v obchodech a veřejné dopravě?

Roušky mají zůstat zachovány tam, kde se setkávají v úzkém prostoru lidé z různých sociálních prostředí, což je nepochybně třeba městská

hromadná doprava.

Ve volební kampani jste zkusili chodit za voliči až k nim domů a zaklepat jim až na dveře. Jaké jsou vaše zkušenosti s touto částí kampaně?

Mám s tím zkušenost výbornou. Dokonce jsem si říkal, že jsme to mohli dělat ještě dříve, protože tam, kde jsme byli, lidé reagovali pěkně. Mně se nestalo, že by mě někdo hrubě odmítl nebo odbyl. Lidé nás zvali na kávu, chtěli s námi mluvit, vyjadřoval­i podporu nebo řekli – ano, já nad tím budu přemýšlet a přečtu si ty vaše materiály.

A to hlavní, co vám řekli?

Říkali – vy jste naděje, přineste změnu, tady to takhle nemůže pokračovat, vyžeňte Babiše. Dnes nám lidé hodně vyjadřují důvěru a dodávají nám sílu. Když se ptáme, co je trápí, tak jednoznačn­ě zdražování.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia