MF DNES

Volbou do čela advokátní komory zamíchají regiony

- — František Strnad

Nevolí se jen do Sněmovny. I Česká advokátní komora bude na svém sněmu 22. října na čtyři roky volit své vedení. Stávající předseda Vladimír Jirousek se rozhodl již nekandidov­at. Nahradit ho mohou nejspíš tři lidé.

Zaprvé, Martin Meisner ze současného představen­stva a Petr Toman, který je ve vedení Komory náhradníke­m. Černým koněm volby je expert na insolvenčn­í právo Michal Žižlavský. „Žižlavský je vlivný a apolitický, šanci určitě má. Je to věrohodný kandidát,“řekl MF DNES zdroj z advokacie.

Cesta k předsednic­tví advokátní komory vede přes volbu jedenáctič­lenného představen­stva. Očekává se, že po klidných letech letos půjde o „válku advokátů“. V komoře se zformovaly konkurenčn­í platformy – fakticky dva směry. Jednu kliku

PRAHA

představuj­e hnutí velkých pražských kanceláří, často se zahraniční účastí, kandidujíc­í jako Moderní advokacie. Podle advokátů není v regionech příliš oblíbená, protože nahrává velkým kancelářím. I v ní to vře, protože do čela komory chce vyslat jak Tomana, tak Meisnera. Za Moderní advokacii kandiduje i advokát Tomáš Sokol.

Velcí konkurenti vs. nezávislí

Druhá konkurenčn­í platforma, Komora 2.0, se sdružuje kolem také pražské advokátní formy Arrows.

Komora 2.0 se vymezuje proti stávajícím­u establishm­entu české advokacie a snaží se oslovovat zejména mladé právníky. O to více u ní zaskočila zpráva z minulého týdne, podle které firmu přebírá německá poradenská skupina ETL Group. Ještě méně čitelná je potom skupina označující se jako Otevřená advokacie. Její tváří je bývalý novinář Tomáš Nahodil, který se vymezuje proti stávajícím­u vedení ČAK. Kritici tvrdí, že Komora je uzavřená.

Zbylí kandidáti do představen­stva kandidují nezávisle. Mezi nimi je nejviditel­nější šedesátile­tý odborník na insolvence Michal Žižlavský. V portfoliu má významné úpadky jako OKD, Vítkovice nebo Sazku. Do předsednic­tva ČAK byl zvolen již třikrát, kromě toho je předsedou Rady expertů Asociace insolvenčn­ích správců. Je spoluautor­em velkého Komentáře Insolvenčn­ího zákona a Komentáře Zákona o advokacii. Je členem komise pro advokátní zkoušky. Jeho výhodou může být, že se snaží oslovit i menší advokátní firmy, mnohdy mimopražsk­é. Tyto hlasy by mohly volbou zamíchat.

Zaplatím nejvyšší ceny za mince i sbírku, bankovky,hodinky,vyznamenán­í a známky, odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia