MF DNES

Senioři, byt vám necháme

Reportér strávil den na mítinku Pirátů a STAN na jihu Čech

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

„Nazdar Bartoši,“křičí v pátek odpoledne hlouček dětí z hřiště na Sokolském ostrově v Českých Budějovicí­ch na projíždějí­cí auto s logem koalice Pirátů a Starostů. Do parku právě dorazil jim povědomý dredatý týpek, předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Koalice PirStan si jih Čech vybrala jako jednu z posledních zastávek kampaně před volbami. Oba její lídři mají k Budějovicí­m blízko. Bartošovi se tu narodila manželka. „Já tu zase studoval a mám maminku z Veselí nad Lužnicí,“doplnil již na pódiu šéf Starostů Vít Rakušan.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Úvodním proslovům v parku přihlížely desítky lidí. Z velké části se jednalo překvapivě o seniory. „Přišel jsem je podpořit, aby bylo vidět, že ne všichni důchodci volí ANO,“řekl MF DNES jeden z posluchačů.

Virtuální realita a zmrzlina

Právě na seniory byla zaměřena první část programu, při které oba lídři vyvraceli své oblíbené dezinforma­ce o společné koalici. „Včera na mítinku v Olomouci mě rozesmálo, že vám někdo přezdíval Vyhulenec a Vykulenec,“otevřel téma moderátor, který pobavil oba politiky.

Vyvrací dezinforma­ce

„A hádejte, kdo je kdo,“kontroval Bartoš. „Přitom Ivan nehulí a já nejsem vykulenej,“rozesmál zase přítomné Rakušan.

Po odlehčeném začátku došlo i na serióznějš­í témata. Bartoš se věnoval dezinforma­cím, které o Pirátech šíří hnutí ANO. „Chodí za námi senioři, kteří se bojí, že jim sebereme barák, řidičák nebo třeba důchod. Protože tohle premiér hučí do lidí. Prosím vás, řekněte svým známým, že to není pravda,“vyzval šéf Pirátů hlouček přihlížejí­cích.

Poté se již oba lídři vydali mezi voliče na přilehlou louku, kterou obklopily koaliční stánky s doprovodný­m programem. Příznivci si v nich mohli vyzkoušet třeba virtuální realitu nebo únikovou hru. Nechyběl ani stánek se zmrzlinou. Byla k dostání maková v kelímku i tolikrát zmiňovaný jahodový sorbet, který si koaliční strany zvolily v interní anketě a proti kterému premiér Andrej Babiš nasadil na svých akcích tradiční točenou vanilkovo-čokoládovo­u zmrzlinu s heslem „Lízejte, než to zakážou“.

Zatímco Bartoše ihned obklopila skupina mladších příznivců, Rakušana si vybírali spíše starší návštěvníc­i. Jeden z nich mu vyčetl, že koalice nevyloučil­a případnou povolební spolupráci s ODS, která se podle jeho názoru stále nezřekla temné minulosti. „Já jsem odéesku vypráskal z radnice v Kolíně, žádnou vnitřní lásku k ní necítím. Stále tam mají lidi typu Ivana Langera (bývalý ministr vnitra, pozn. red.). Ale jsem realista. Když nám to pomůže eliminovat Babiše, SPD a KSČM, tak to za určitých personální­ch kompromisů dohromady dát musíme,“vysvětlil seniorovi Rakušan.

Parodie tiskovky

Bartoše z obležení mladších lidí po několika hodinách vysvobodil až vrchol mítinku – divadelní fraška o premiérovi. „Pojďte se dívat, je to fakt dobrý,“přesvědčil Bartoš příznivce, se kterými diskutoval zejména o tom, jak se mají Piráti bránit pomluvám. V ten moment už za potlesku přibližně stovky lidí mířili na pódium členové Pirátů s vymodelova­nou hlavou premiéra Babiše a členů jeho kabinetu. Hra o neschopnos­ti vlády během pandemie sklidila úspěch. Diváci ocenili zejména parodovano­u scénku z tiskovky, kterou proslavila Babišova slova: „Nebuďte slušnej, řekněte jméno.“

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Lídr Pirátů Ivan Bartoš se na mítinku v Českých Budějovicí­ch hodně věnoval starším lidem. Vyvracel fámy, že jim „sebere barák, řidičák nebo třeba důchod“.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Lídr Pirátů Ivan Bartoš se na mítinku v Českých Budějovicí­ch hodně věnoval starším lidem. Vyvracel fámy, že jim „sebere barák, řidičák nebo třeba důchod“.
 ?? Foto: MAFRA ?? Divadlo Piráti na mítinku hráli satiru o Babišovi.
Foto: MAFRA Divadlo Piráti na mítinku hráli satiru o Babišovi.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia