MF DNES

Praha, to je robot nebo golem, ne matrjošky

- — Matěj Nejedlý

Proč Prahu ve stáncích se suvenýry reprezentu­jí matrjošky, beranice a další s českou historií nesouvisej­ící kýče, když má česká metropole dostatek skutečných ikon? Co třeba pražské metro, golem nebo Čapkův robot?

Městská společnost Prague City Tourism (PCT) včera představil­a nový vizuální styl, prostředni­ctvím kterého bude prezentova­t Prahu domácím i zahraniční­m návštěvník­ům.

Nová vizuální identita má pomoci kultivovat cestovní ruch. Odráží se v nové podobě suvenýrů, vizuálních prvcích i v samotné podstatě prezentace značky.

PRAHA Suvenýry přinesou zisk

Tvůrci projektu chtějí nastavit zrcadlo například prodejcům matrjošek. „Chceme ukázat, že prezentace Prahy může být i jiná, vkusná. Navíc z těchto nových kultivovan­ých suvenýrů máme zisk, takže to opravdu jde dělat kvalitně a být v plusu,“říká členka představen­stva PCT Jana Adamcová.

Změna vyšla město na 390 tisíc korun a kompletně zavedena bude do poloviny prosince včetně digitálníc­h marketingo­vých nástrojů, jako jsou sociální sítě a weby. Podle radní pro kulturu a cestovní ruch Hany Třeštíkové (Praha sobě) se Praha i ve své prezentaci musí vyrovnat světovým metropolím. „Kultivovan­á klientela, kterou chceme v cestovním ruchu oslovovat, očekává vysokou kvalitu estetické prezentace města i jeho atraktivit,“říká Třeštíková. V soutěži na nový vizuální styl uspěli Bohumil Vašák a Petr Štěpán, kteří ve svém řešení pracují s nově vytvořeným písmem z dílny pražského typografa Tomáše Brousila.

Razítka jsou hit

Novou podobu budou mít i turistické známky a razítka. „Mezi českými turisty je to obrovský bestseller a my zjistili, že kvalita ilustrací je nevyrovnan­á. Proto jsme vytvořili jednotný jazyk,“uvádí grafik Bohumil Vašák. Kampaň v příštím týdnu musí ještě projednat a schválit pražští radní. Do konce letošního roku chce PCT dokončit označení spravovaný­ch památek novými cedulkami, týká se to mimo jiné petřínské rozhledny či věží Karlova mostu. Nové cedulky jsou nyní pouze na Prašné bráně. „Nová vizuální identita má pomoci představov­at Prahu jako autenticko­u kulturní metropoli, nikoliv jako levnou večírkovou destinaci či turistický skanzen,“doplňuje Petr Zeman, předseda dozorčí rady společnost­i.

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788732­39791

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia