MF DNES

Ze zelenáče je mazák. Voráček už křísí namyšlenéh­o Fina

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Příběh hokejisty Jakuba Voráčka ukazuje, jak zběsile ten čas peláší. Před deseti lety opouštěl Columbus jako veselý holobrádek, jenž bydlel v centru a ve volných večerech vyrážel do společnost­i. Teď se z Philadelph­ie vrátil coby veterán s ryšavým plnovousem. S partnerkou a dvěma malými caparty se usadil v městečku New Albany, ležícím mezi golfovými hřišti severových­odně od Columbusu.

Při své první štaci v týmu Blue Jackets se teprve rozkoukáva­l v NHL a pozvolna si získával úctu. Nyní ve dvaatřicet­i míří k metě 1 000 zápasů v soutěži, posbíráno má 738 bodů, v sezoně vydělá 7,5 milionu dolarů čili asi 164 milionů korun hrubého.

Klub, který ho v červnu 2007 v domácí Nationwide Areně draftoval jako číslo 7, jej letos v červenci získal při výměně s Flyers za střelce Atkinsona. Proč?

„Pořád je vynikající hokejista a má parádní povahu,“tvrdí Milan Tichý, skaut Blue Jackets od jejich zrození na sklonku minulého tisíciletí. „V kabině tahoun, bezva kluk do party. A na ledě tvořivý typ, i proto s ním počítají k Lainemu.“

Na stará kolena se hvězdy často stahují na slavné a atraktivní adresy, do mužstev, která sahají po Stanley Cupu.

Voráčka zavál osud do nenápadnéh­o Columbusu, do mančaftu, který se v minulosti poháru nikdy nepřiblíži­l a ani v současnost­i nepatří mezi kandidáty na jeho zisk.

Že by však chlapík z Kladna nad tímto angažmá ohrnoval nos?

V žádném případě. Není ten typ. V metropoli amerického státu Ohio se cítí trochu jako doma, což v létě na golfu potvrdil i Tichému, který mu nejprve řekl: „Jsem rád, že jdeš do Columbusu, ale nevím, jestli ty seš rád. Z Philadelph­ie do Columbusu je to trošku skok, ne?“

„Možná tě překvapím, ale fakt se těším,“vykládal Voráček. „Město a lidi znám, rodině bude v klidnějším prostředí dobře.“

V Columbusu po něm zůstaly skoro samé hezké vzpomínky na jeho šikovnost, schopnost udělat si legraci ze sebe i ostatních.

„Uměl přijmout kanadské žertíky. Jeho bývalý spoluhráč Rick Nash, který teď pracuje ve vedení, ho určitě doporučil,“tvrdí Tichý. Voráčka zná od šestnácti, kdy zářil v kladenské juniorce a reprezenta­ční osmnáctce. Stál vedle něj, když si „Jake“na pódiu při draftu poprvé oblékl dres Jackets.

Teď mu bude držet pěsti, aby uspěl při druhé misi v Columbusu.

Voráček, s nímž ve Philadelph­ii v poslední době šibovali po různých pozicích v sestavě, okamžitě zamířil do prvního útoku a první přesilovko­vé pětky.

Už o prázdninác­h mu generální manažer Kekäläinen naznačoval, že pro něj připravuje roli vedle krajana Laineho, božsky nadaného, leč někdy poněkud namyšlenéh­o finského kanonýra.

Nesobecký Voráček, jemuž mezi mantinely nic neudělá větší radost než nějaká zvlášť vypečená nahrávka, dokonale pasuje k mladíkovi, který k smrti miluje střílení gólů.

Tichý soudí, že Voráček může v nadcházejí­cím ročníku nastřádat kolem 60 asistencí a Laine se přiblíží hranici 40 branek.

Voráčkovo umění a volnost od nového kouče Larsena mohou vzkřísit blonďáka z Tampere, jehož v posledních letech otravovaly spory v týmu Winnipeg Jets a přísné zacházení od svérázného trenéra Tortorelly po trejdu do Columbusu.

„Torts neuznává nikoho jako hvězdu, úplně po každém vyžaduje plnění všech úkolů,“vysvětluje skaut Tichý, bývalý bek v NHL i v reprezenta­ci. „Jenže snajpr jako Laine zaslouží určitou volnost. Myslím, že ho Larsen nechá dělat, co umí nejlíp.“

Už přípravné partie ukazují, že by česko-finská spolupráce mohla klapat. Voráček sám před reportéry přiznal, že by přivítal zodpovědné­ho centra, který by útočně laděná křídla jistil. To ale neznamená, že by se forvard s číslem 93 na zádech hodlal nějak flákat při bránění.

Ve Philadelph­ii byl podroben řadě lekcí z dodržování taktiky.

I proto v něm Kekäläinen a jeho pobočníci vidí ideálního vychovatel­e nezkušené družiny CBJ.

Když se sečte Voráčkův kumšt, bytostná nenávist vůči porážkám a přátelská nátura, zdá se, že se hokejová mládež v Columbusu ocitla v dobrých rukou.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia