MF DNES

Volby přinesou nové pořádky

Lídři stran nastínili, s kým by byli ochotni udělat koalice

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Jak a s kým by po volbách mohli vládnout. Lídři osmi politickýc­h subjektů naznačili, s kým by v případě možnosti vládnout byli ochotni jít do koalic. Povolební vývoj bude ale nakonec samozřejmě záviset hlavně na tom, zda a jaké strany překročí pětiprocen­tní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

Šanci má osm subjektů

Před otevřením volebních místností má šanci dostat se do dolní komory zřejmě osm politickýc­h uskupení. A to hnutí ANO, koalice PirStan a SPOLU, SPD, ČSSD, KSČM, Přísaha a Trikolóra. Hnutí ANO je přitom podle předsedy Andreje Babiše připraveno vést povolební jednání se všemi stranami, které uspějí, s výjimkou Pirátů.

Víc než vyhrocené vztahy

Lídr koalice SPOLU Petr Fiala zase věří, že s Piráty a STAN získají tolik hlasů, aby mohli vládnout spolu. Podle Víta Rakušana ze STAN hodlá ale jejich koalice s Piráty případně vyjednávat i s dalšími uskupeními kromě ANO, KSČM a SPD.

„My určitě nikomu nebudeme hrát druhé housle. Buď budeme ve vládě, nebo v opozici,“řekl k možné podpoře některé z koalic v ČT předseda SPD Tomio Okamura. Předseda Přísahy Róbert Šlachta se zase vyhranil vůči spolupráci s Piráty.

Nutná stabilita kvůli EU

„Země potřebuje především vládu stabilní a budící respekt. Poněvadž budeme příští rok předsedat EU, měla by ctít evropskou integraci a nebýt našim partnerům k smíchu nebo k pláči,“říká k budoucímu kabinetu politolog Lukáš Jelínek. A hlavní ekonom BH Securites Štěpán Křeček k tomu doplnil:„Česká republika potřebuje vládu s jasnou většinou ve Sněmovně, která se shodne na prioritách.“

Zdravotnic­tví i vzdělání

Klíčové by přitom ze strany příští vlády měly být změny v oblasti důchodovéh­o, zdravotníh­o a vzdělávací­ho systému. Dále by také podle ekonomů měla Česká republika pokročit v budování infrastruk­tury a více se zaměřit na digitaliza­ci.

„Základem české prosperity budoucích let je také to, aby čeští politici znovu dojednali Green Deal, resp. cestu k uhlíkové neutralitě v roce 2050, a současně aby odmítli euro a s ním spojené přebírání dluhu za jiné, mnohem zadluženěj­ší země EU,“myslí si hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Budoucnost s nejistotou

Prezident Miloš Zeman se už v minulosti nechal opakovaně slyšet, že sestavením vlády pověří předsedu vítězné strany. Obecně se očekává, že to bude předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Tomu by přitom podle politologů mohlo hrát do karet, kdyby se do Sněmovny dostalo co nejvíce subjektů, tedy jak ČSSD, KSČM nebo Přísaha. Jenže ani jeden z těchto subjektů nemá svou budoucnost ve Sněmovně jistou.

Hledání kompromisů

Ani případný vznik koalice SPOLU a PirStan by ale zřejmě nebyl jednoduchý. „Koalice složená z pěti stran určitě není žádnou velkou výhrou. Budou se v ní hledat velké kompromisy,“upozornil například politolog Ladislav Mrklas. Ostatně i předseda ODS Petr Fiala se nechal slyšet, že Piráti jsou na jeho vkus příliš doleva.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Přípravy Na mnoha místech Česka se včera podobně jako v Bezděčíně na Mladoboles­lavsku chystali na volby.
Foto: Michal Turek, MAFRA Přípravy Na mnoha místech Česka se včera podobně jako v Bezděčíně na Mladoboles­lavsku chystali na volby.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia