MF DNES

Zeman musí volit v Lánech

Otázek kolem prezidento­va zdravotníh­o stavu přibývá.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Prezidenta Miloše Zemana musel včera v Lánech kvůli jeho špatnému zdravotním­u stavu opět navštívit jeho lékař. „V odpoledníc­h hodinách se uskutečnil­a plánovaná lékařská návštěva ředitele Ústřední vojenské nemocnice pana profesora Zavorala,“napsala v krátké zprávě mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Zavoralovo­u specializa­cí je gastroente­rologie.

Lékař dorazil do Lán po čtrnácté hodině a schůzka u prezidenta, o jehož zdravotním stavu se v posledních dnech hojně spekuluje, skončila před půl čtvrtou, kdy Zavorala fotografov­é zachytili, jak vychází ze dveří zámku v Lánech.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček bližší informace k Zavoralově návštěvě neuvedl. „Jde o plánovanou návštěvu, tedy nic mimořádnéh­o,“sdělil pouze.

Zdravotní stav prezidenta však neumožní, aby šel k volbám, jak bylo původně plánováno. A na základě lékařského doporučení bude muset být upraven i jeho další program.

„Profesor Zavoral nedoporuči­l při své návštěvě v Lánech, aby prezident využil možnosti volit ve volební místnosti. Prezident toto doporučení vyslyšel,“uvedl Ovčáček.

Volba se uskuteční v zámku bez účasti médií. Zeman pravidelně volil v místě svého bydliště, na základní škole Brdičkova v pražských Stodůlkách. Volby vynechal jen jednou, před rokem v druhém kole senátních voleb, kdy volit nechtěl. Tentokráte bude hlasovat přímo v lánském zámku, kam za ním dorazí přenosná urna a volební komise.

Na návštěvu za prezidente­m včera dorazila i jeho dcera Kateřina a hradní kancléř Vratislav Mynář.

Zdravotní stav prezidenta nesledují jen média, ale i ústavní činitelé. Premiér Andrej Babiš (ANO) včera v rozhovoru pro Rádio Impuls řekl, že o zdravotním stavu prezidenta republiky je informován. Zeman podle něj nemá chuť k jídlu, nemá dostatek živin, a právě to nyní řeší Zavoral, se kterým ve středu ráno předseda vlády hovořil. Další detaily o Zemanově zdravotním stavu Babiš nemá, neví tedy, zda má prezident problémy s játry, jak se objevilo v médiích. Setkat s prezidente­m by se měl v neděli.

Podle mluvčího jde o puč

Spekulace o prezidento­vě vážném zdravotním stavu kancléř Mynář označil za dezinforma­ce a lži. „Určité politické síly touží na základě lživých tvrzení po volbách zbavit prezidenta republiky pravomocí a ustavit protinárod­ní vládu. To vše za aktivní pomoci řady novinářů. Je to fakticky pokus oproti demokratic­ký puč,“uvedl na Twitteru Ovčáček. O tom jestli je, nebo není prezident ze zdravotníc­h důvodů schopen vykonávat úřad, jednal už v červnu Senát. „Senátní výbor na můj návrh odhlasoval, že není schopen dostát povinnoste­m podle Ústavy. Obávám se toho, jestli a jak splní své ústavní povinnosti po volbách,“uvedl včera senátor Pavel Fischer.

K tomu, aby byl prezident zbaven pravomocí, stačí podle Ústavy nadpolovič­ní většina hlasů přítomných poslanců a senátorů. Sněmovna a Senát by přitom musely schválit v této věci totožné usnesení v tom smyslu, že hlava státu není schopna zastávat úřad. Podobná situace už jednou nastala, když byl v roce 1975 odvolán tehdejší prezident Ludvík Svoboda.

Deník N a Český rozhlas ve středu s odvoláním na důvěryhodn­é zdroje uvedly, že Zeman trpí ascitem, tedy hromaděním vody v břiše kvůli problémům s játry. Zdravotní problémy prezidenta s jaterními potížemi spojil i expreziden­t Václav Klaus.

Hrad se ve středu ohradil proti vyjádření bývalé ministryně a psychiatri­čky Džamily Stehlíkové, podle které Zemanovy zdravotní problémy souvisí s alkoholick­ou jaterní cirhózou. Ta může podle ní přivodit i řadu další zdravotníc­h komplikací, například ochrnutí dolních končetin, těžké poruchy paměti a dezorienta­ci.

Kancelář prezidenta ji chce zažalovat a se stížností se chce obrátit také na Českou lékařskou komoru.

Stehlíková v reakci vyzvala Pražský hrad, aby vystoupilo lékařské konzilium, které zveřejní informace o zdravotním stavu prezidenta.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Po návštěvě u prezidenta Ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral (na snímku vpravo) při odchodu z Lán, kde byl tento týden již podruhé.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Po návštěvě u prezidenta Ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral (na snímku vpravo) při odchodu z Lán, kde byl tento týden již podruhé.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia