MF DNES

Adam Vojtěch míří do diplomacie

-

Premiér Andrej Babiš (ANO) včera potvrdil, že pokud bude po volbách v příští vládě obsazovat post ministra zdravotnic­tví, už jím nebude současný ministr Adam Vojtěch (za ANO).

„Důvodem je, že od 1. listopadu bude na ministerst­vu zahraniční­ch věcí,“uvedl Babiš v Rádiu Impuls. Vláda již v únoru schválila, že se Vojtěch stane českým velvyslanc­em ve Finsku.

„Adam Vojtěch odchází, byl schválen jako velvyslane­c ve Finsku a měl by 1. listopadu odejít na ministerst­vo zahraniční­ch věcí,“řekl Babiš, který Vojtěcha zároveň pochválil.

„Je to slušný kluk. Nejlepší ministr, udělal opravdu hodně věcí,“řekl na adresu nejdéle sloužícího ministra zdravotnic­tví samostatné České republiky.

Babiš: Zdravotnic­tví chceme

Pokud bude ANO i v dalších vládě, hodlá o resort zdravotnic­tví usilovat znovu. „Samozřejmě pokud budeme ve vládě, tak ten resort chceme,“řekl Babiš. Zdůvodnil to mimo jiné snahou realizovat program prevence proti rakovině. Pětatřicet­iletý Vojtěch je nejdéle sloužícím ministrem zdravotnic­tví od roku 1993. Bývalý člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny zastával úřad nejdříve od prosince 2017 do září 2020 a poté od května 2021 do současnost­i.

Ministerst­vo řídil během první fáze pandemie covidu-19. Na funkci rezignoval loni v září s vysvětlení­m, že ho řízení úřadu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo. Po odchodu z vlády byl zvolen členem představen­stva Krajské zdravotní, která spravuje pět krajských nemocnic v Ústeckém kraji. Vojtěcha loni v září ve funkci nahradil epidemiolo­g Roman Prymula, kterého ale už po 38 dnech vystřídal dětský hematolog Jan Blatný. I ten ale brzy skončil a letos začátkem dubna ho nahradil dermatolog a dosavadní ředitel vinohradsk­é nemocnice v Praze Petr Arenberger. Vojtěch se na Palackého náměstí v Praze, kde ministerst­vo zdravotnic­tví sídlí, vrátil letos v květnu po odvolání Arenberger­a. Premiér při té příležitos­ti řekl, že doufá v to, že Vojtěch bude ministerst­vo řídit do demise vlády po říjnových volbách. (tma, ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia