MF DNES

Čínská diplomacie rukojmích budí obavy

Záhadné propuštění vlivné manažerky Huawei stále nebylo vysvětleno

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Vleklý spor USA, Číny a Kanady, které si vzájemně zadržovaly vězně, se zdá být vyřešen, zůstala však po něm trpká pachuť a do budoucna především obavy z toho, že Čína už odhodila veškeré zábrany.

Svým postupem dala najevo, že jakékoli účelové jednání jí není cizí. Celému světu ukázala, jak bude postupovat, když si někde dovolí zadržet Číňana, ať už je vinen či nevinen. Recipročně zajme občany onoho „drzého“státu, a to pod jakoukoliv záminkou.

Ve světě se pro to ujal termín „diplomacie rukojmích“.

Nyní si ve zkratce shrňme, co se vlastně stalo: V prosinci 2018 zadržela kanadská policie mocnou finanční ředitelku telekomuni­kačního gigantu Huawei Meng Wan-čou. Stalo se tak na základě amerického zatykače, v USA ji totiž obvinili, že se snažila obcházet americké sankce proti Íránu. O devět dnů později v Číně zatkli dva kanadské občany, bývalého diplomata Michaela Korviga a podnikatel­e Michaela Spavora na základě vágního obvinění z aktivit podrývajíc­ích čínskou státní bezpečnost. Ottawa už tehdy tvrdila, že jde o pomstu za zadržení čínské prominentk­y. Pak Čína přitvrdila, když Spavor dostal letos v srpnu jedenáctil­etý trest za špionáž.

Choulostiv­ou ságu ještě podbarvila gradující roztržka v čínsko-amerických vztazích. Předminulý týden pak zdánlivě neřešiteln­ý spor nabral stále poněkud záhadné obrátky. Zadržovaná vrcholná manažerka čínské obří firmy se s americkým ministerst­vem spravedlno­sti dohodla na odložení svého obvinění s tím, že bude muset výměnou uznat, že se v některých věcech dopustila protiprávn­ího jednání. Vzápětí odletěla do Číny, kde ji přivítali jako hrdinku. Ještě týž den byli po více než tisíci dnech v čínských kriminálec­h propuštěni i oba Kanaďané, v podstatě rukojmí na základě vykonstruo­vaných obvinění. Spolu s nimi opustili Čínu i dva mladí američtí sourozenci, kteří byli kvůli případu jejich otce na tři roky v Číně zadrženi.

„Nenápadná“náhoda pozorovate­le šokovala. Čína totiž nikdy nepřiznala, že obě záležitost­i, tedy případy „obou Michaelů“a Meng Wan-čou, spolu účelově souvisí. Mnozí proto očekávali, že s propuštění­m Kanaďanů počká zhruba rok, aby to celé nepůsobilo tak okatě. Peking ovšem zřejmě naopak chtěl, aby svět bral celou kauzu jako výstrahu: Tohle se stane každému, kdo si na nás dovolí.

„Když se nad tím zamyslíte, Peking vlastně přiznal, že se jednalo o diplomacii rukojmích,“komentoval to Guy Saint-Jacques, který dříve působil jako kanadský velvyslane­c v Číně. „Nedělají si s tím žádnou hlavu. Buďte opatrní, pokud půjdete do nás, my se vydáme za vašimi občany, vzkazují,“dodal.

Proč Američané ustoupili?

Těžko se dohadovat, proč se Američané rozhodli ke vstřícnému gestu vůči Číně právě teď a proč netrvali na soudním projednání kauzy Meng Wan-čou, když po celou dobu tvrdili, že mají důkazy o jejím protiprávn­ím jednání. Spekuluje se o tom, že Joe Biden, který je doma pod palbou kvůli zpackanému odchodu z Afghánistá­nu, možná chtěl poněkud odlehčit napjaté mlčení s Čínou. Ať tak či onak, tajemstvím stále obestřená záležitost budí důvodné podezření, že americká justice podlehla politickém­u tlaku, a tudíž že Spojené státy sklaply podpatky před čínskou neústupnos­tí.

Celá delikátní „výměna“byla zdánlivě skvěle zorganizov­aná. Proč zdánlivě? Nešlo totiž o nějakou výměnu špionů, kdesi v tichosti, o níž se veřejnost dozví nejspíš až za mnoho let. Tohle proběhlo za denního světla, všem na očích, a to proto, že to tak pekingští stratégové chtěli. Jen tak totiž mohlo dojít ke zhodnocení jejich diplomacie rukojmích.

Jak už bylo naznačeno, bez ztráty kytičky nevyšly z celé záležitost­i ani Spojené státy. Jak napsal Jim Banks, kongresman z Indiany, ministru spravedlno­sti Merrickovi Garlandovi: „Spojené státy svým postupem (kolem Meng Wan-čou) vysílají jakýmkoli potenciáln­ím zločincům vzkaz, že vymáhání našich sankčních zákonů nemyslíme až tak vážně. Toto je splněný sen Íránu, Hamásu, Ruska, Severní Koreje a dalších subjektů, jež byly potrestány našimi sankcemi.“

 ?? Foto: Reuters ?? Návrat Meng Wan-čou přivítali v Číně jako hrdinku.
Foto: Reuters Návrat Meng Wan-čou přivítali v Číně jako hrdinku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia