MF DNES

Cena pro afrického literáta

Letošní Nobelovu cenu za literaturu získal tanzanský autor Abdulrazak Gurnah. Členové Švédské akademie vyzdvihli Gurnahovu schopnost citlivě psát o kolonialis­mu a vystihnout jeho vliv na obyvatele jihovýchod­ní Afriky.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Abdulrazak Gurnah se narodil v roce 1948 v Zanzibaru. Do Velké Británie, kde v současnost­i žije, poprvé zavítal v roce 1968. Své romány píše v angličtině, v češtině dosud vydány nebyly. Jeho nejznámějš­ím dílem je román Paradise (v překladu Ráj), který se po vydání dostal do užších nominací na Bookerovu cenu. Druhou nominaci si vysloužil románem By the sea o sedm let později.

Odkaz otrokářstv­í

Známé jsou také jeho knihy Admiring Silence nebo Desertion. Nejaktuáln­ější Gurnahův román vyšel loni a nese název Afterlives. „Dílu Abdulrazak­a Gurnaha dominují problemati­ky identity, odsunu obyvatel a toho, jak jsou formované odkazem kolonialis­mu a otrokářstv­í,“napsal akademik Luca Prono v roce 2005.

Doktorát získal spisovatel na Univerzitě v Kentu, kde dodnes pracuje jako profesor na katedře anglického jazyka. Působí taktéž na pozici pomocného editora magazínu o současné literatuře Wasafiri. Před čtrnácti lety editoval sborník The Cambridge Companion to Salman

Rushdie, ve kterém přední vědci a odborníci analyzoval­i dílo kontroverz­ního britského autora.

Laureát si odnáší kromě zlaté medaile a diplomu i finanční odměnu ve výši deseti milionů švédských korun (v přepočtu asi 25 milionů českých korun). Stejně jako loni se ani letos nový laureát Nobelovy ceny za literaturu kvůli pandemii nedočká slavnostní­ho ceremoniál­u ve Stockholmu. Cena mu bude předána v jeho domovině.

Mezi největší favority letošního ročníku patřila podle bookmakerů francouzsk­á spisovatel­ka Annie Ernaux, keňský literát Ngugi wa Thiong’o, Kanaďanka Margaret Atwoodová nebo Japonec Haruki Murakami. Šanci, ačkoliv podstatně menší než čtveřice uvedených spisovatel­ů, měl podle společnost­i Ladbrokes i Milan Kundera. Loni cenu získala americká básnířka Louise Glücková.

 ?? Foto: Profimedia ?? Nový laureát Prestižní cenu za literaturu letos dostal třiasedmde­sátiletý tanzanský spisovatel Abdulrazak Gurnah.
Foto: Profimedia Nový laureát Prestižní cenu za literaturu letos dostal třiasedmde­sátiletý tanzanský spisovatel Abdulrazak Gurnah.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia