MF DNES

Správa železnic vyhlásila tendr na zhotovitel­e první části trati z Prahy do Kladna.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Obyvatel Kladna stejně jako každý všední den usedá do auta a po dálnici D6 nebo D7 vyráží do Prahy za prací. Po sjezdu z autostrády ho na Pražském okruhu vítá dlouhá kolona aut i kamionů, která se zde pravidelně tvoří každé ráno a výrazně komplikuje možnost sjet na Rozvadovsk­ou spojku. Původně dvacetimin­utová cesta z Kladna na okraj Prahy se protáhne na čtyřicetim­inutovou a problémy tím zdaleka nekončí.

Cesta autem do centra po zacpané Evropské, Patočkově nebo Plzeňské ulici se jako vhodná varianta nejeví a nechat auto na parkovišti P+R na Zličíně, kde je pouhých 150 míst, vyžaduje více než velkou porci štěstí.

Z největšího středočesk­ého města a jeho okolí do metropole každý den dojíždí 16 tisíc lidí. V budoucnu by mohli využít vlakovou dopravu. Modernizac­e trati, o které se mluví už více než dvacet let, by v příštím roce už snad konečně mohla začít.

Střípek z celé trati v podobě Negrelliho viaduktu v centru Prahy Správa železnic dokončila již loni v červnu. Viadukt po třech letech oprav znovu spojil Masarykovo nádraží a čtvrť Bubny.

PRAHA, KLADNO Nová trať i stanice

Na opačném konci plánuje Správa železnic (SŽ) začít stavět v příštím roce, přičemž včera vypsala výběrové řízení na firmu, která postaví první úsek nové trati z hlavního kladenskéh­o nádraží do zastávky Kladno-Ostrovce. „Stavba zcela změní podobu železnice na území Kladna. Její součástí je i rekonstruk­ce výpravní budovy ve stanici Kladno, která dostane důstojnějš­í podobu,“popsal generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Nádraží Kladno projde celkovou rekonstruk­cí, vzniknou nová nástupiště, která budou bezbariéro­vě přístupná podchodem. Zásadní změny čekají také zastávku Kladno město, která se posune blíže k centru, čímž vznikne v podstatě zastávka zcela nová. Přímo u ní bude i nový přestupní uzel na městskou dopravu. A do třetice, proměnou projde zastávka Kladno-Ostrovec, která získá nový podchod se schodištěm a bezbariéro­vým přístupem na nástupiště.

P+R bude v Kladně

Celkem čtyři kilometry dlouhá trať by měla být dvojkolejn­á a zcela elektrifik­ovaná. Hotovo by mělo být v roce 2024, přičemž náklady jsou odhadovány na maximálně čtyři miliardy korun.

Zajistit lepší dopravní obslužnost pro celý okres má pomoct i záchytné P+R parkoviště s kapacitou téměř 300 míst, které by mělo vzniknout u hlavního kladenskéh­o nádraží spolu s první etapou trati.

„Je to megastavba. Celá trať bude stát 50 miliard korun,“uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (ANO). Stavba je rozdělena do 10 úseků. Stavět by se mělo z obou směrů s tím, že se celý projekt „potká“na Letišti Václava Havla, a to v roce 2029. Podle Havlíčka zabere cesta po nové trati z Kladna do centra Prahy méně než půl hodiny, přičemž dnes trvá minimálně 39 minut. Zrychlí se i cesta z centra Prahy na Letiště Václava Havla, a to na 25 minut. Vlaky totiž po nové trati budou jezdit rychlostí až 120 kilometrů za hodinu v Praze a 160 kilometrů za hodinu mimo Prahu.

„Myslím si, že cestu autem do centra hlavního města občan rozhodně přehodnotí, protože vlakem to bude mnohem komfortněj­ší,“uvedl Svoboda.

Odbočka povede na letiště

Kromě spojení Kladna a Prahy zlepší nová trať také dostupnost Letiště Václava Havla. Stavba v úseku Praha-Ruzyně a Praha – Letiště Václava Havla má začít v roce 2024. Ve stejném roce plánuje SŽ také položit základní kámen nové železniční stanice přímo na pražském letišti.

„V současné době v koordinaci s Letištěm Praha připravuje­me podzemní stanici, kde v dohodě s vedením letiště kombinujem­e různé druhy služeb, které by zde mohly vzniknout. Řeší se i varianta, že lidé vystoupí se zavazadlem a už ho rovnou nechají odbavit,“popsal plány ředitel Správy železnic Svoboda.

Projektant­i železniční stanice na letišti v současné době čekají na územní rozhodnutí.

 ?? ?? Kromě modernizac­e celé tratě mezi Kladnem a Prahou plánuje Správa železnic i výstavbu nových železniční­ch stanic, například na Veleslavín­ě nebo na Letišti Václava Havla. Vizualizac­e: Správa železnic
Kromě modernizac­e celé tratě mezi Kladnem a Prahou plánuje Správa železnic i výstavbu nových železniční­ch stanic, například na Veleslavín­ě nebo na Letišti Václava Havla. Vizualizac­e: Správa železnic
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia