MF DNES

První hokejová jména pro Peking

-

Útočníci Ondřej Palát z Tampy Bay, David Pastrňák z Bostonu a Jakub Voráček z Columbusu jsou prvními nominovaný­mi hráči za českou hokejovou reprezenta­ci na únorové olympijské hry v Pekingu.

Vedení Českého hokeje včera zveřejnilo jména, která jednotliví účastníci turnaje nahlásili už v minulém měsíci Mezinárodn­í hokejové federaci IIHF, NHL a Hráčské asociaci NHLPA kvůli chystaným mediálním aktivitám.

Jména měla zůstávat utajena, ale v minulých dnech trio nominovaný­ch oznámili Kanaďané a následně i Švédové a Finové, načež IIHF zveřejnění umožnila.

„Všichni tři podávají v nejlepší soutěži světa dlouhodobě vynikající výkony. Jsou to lídři a jedni z těch, na které budeme při turnaji hodně spoléhat,“uvedl v tiskové zprávě generální manažer reprezenta­ce Petr Nedvěd.

Do 15. října mají svazy vybrat širší olympijský kádr. „Bude se v něm počítat s oběma variantami, kdyby ještě došlo k tomu, že hráči z NHL na olympiádě nebudou. Mohu říct, že na něm bude zhruba 140 jmen,“řekl ČTK tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

Širší kádr nebude veřejný a jeho případné odtajnění bude koordinova­t IIHF. Konečné nominace nebudou dříve než 11. ledna, protože do 10. ledna ještě může NHL od účasti hráčů ze zámořské ligy odstoupit.

Třicetilet­ý Palát získal v posledních dvou letech s Tampou Bay Stanleyův pohár.

O pět let mladší Pastrňák získal v sezoně 2019/20 v NHL Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce, se 48 góly ze 70 utkání se tehdy podělil o prvenství s ruským kanonýrem Alexandrem Ovečkinem z Washington­u.

Dvaatřicet­iletý Voráček, který se před touto sezonou po deseti letech strávených ve Philadelph­ii vrátil do Columbusu, má nejbohatší reprezenta­ční minulost z celého tria. Je mistrem světa z roku 2010. Startoval na šesti světových šampionáte­ch. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia