MF DNES

Nový přepočet hlasů nahrává malým. Vítěz přišel o bonus

- — Jiří Vachtl

Volební drama vrcholí. Dnes do 14 hodin mají Češi poslední šanci odevzdat svůj hlas ve sněmovních volbách.

Poté už začne sčítání hlasů, které bude oproti předchozím letům odlišné. Hlasy se totiž přepočítáv­ají na poslanecké mandáty podle nové metody, která by měla zmenšit nevýhodu menších stran. Tu přesně ilustrují výsledky posledních voleb do Sněmovny, které se ještě přepočítáv­aly podle staré D’Hondtovy metody.

Zatímco vítěznému hnutí ANO, které získalo 29,64 procenta hlasů, stačilo na jedno poslanecké křeslo 19 tisíc hlasů, devátí Starostové s pěti procenty potřeboval­i na mandát téměř 47 tisíc hlasů.

Nová kombinace Imperialih­o a Hagenbach-Bischoffov­y kvóty by měla výhodu silnějších stran značně omezit. Na rozdíl od D’Hondtovy metody totiž nepočítá s bonusem pro vítěze. „Oproti dřívějšímu systému bude letošní výsledek daleko poměrnější. Pro menší strany však bude i tak stále nepříznivý,“vysvětlil MF DNES politolog a expert na volební systémy Ladislav Mrklas. Kdyby nová metoda platila již pro poslední volby do Sněmovny v roce 2017, získalo by vítězné hnutí ANO o devět mandátů méně. Naopak Starostové by si polepšili o čtyři křesla na deset. Stoprocent­ně poměrným způsobem se ale křesla pořád nerozděluj­í.

Změny na poslední chvíli

Do podoby volebního systému v únoru razantně zasáhl Ústavní soud. Po čtyřech letech uznal stížnost skupiny senátorů, kteří upozorňova­li na diskrimina­ci menších subjektů. Soud zrušil klauzule pro koalice, které činily 10, 15, respektive 20 procent. Škrtal také v paragrafec­h upravující­ch určování počtu poslanců v jednotlivý­ch volebních krajích a průběh rozdělován­í mandátů za použití D’Hondtovy metody.

Poslanci tak půl roku před volbami museli schválit nový volební zákon. Ten se nerodil snadno. Například hnutí ANO, Trikolóra či SPD prosazoval­y, aby se zrušilo rozdělení na kraje a Česko bylo jeden obvod. Poslanci se však nakonec dohodli na kompromisu, který zachoval 14 volebních krajů. Volební zákon byl schválen v dubnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia