MF DNES

V čem je síla Miloše Zemana

Sečtením volebních hlasů se vždy stává skoro neomezeným pánem situace. Letos je reflektor zamířený na Miloše Zemana ještě ostřejší vzhledem ke spekulacím o jeho zdravotním stavu. Navíc s koncem parlamentn­í kampaně fakticky startuje kampaň, v níž půjde o j

- Ivan Šiler publicista

Jeho kritici ho považují za svéráznou a mocichtivo­u figuru. Odsuzují ho či karikují jako zloducha, jenž škodí zemi i odkazu české státnosti. Na politickém kolbišti však proti němu neuspěli ani ti, kdo měli představov­at jeho nejctnostn­ější protipól. Prezidents­kou funkci vykonává Miloš Zeman již bezmála devátým rokem a jeho druhé a poslední funkční období se blíží ke konci.

Za hradbou chrapouna

Určitě není žádným zářným příkladem státníka, který by se pral za květnaté ideály liberálů. Je pragmatik, prognostik a statistik: očividně bojuje v první řadě sám za sebe, a má-li tu možnost, pak i za svá čísla. A jak už o tom mnohokrát přesvědčil, rozhodně se za to nemá v úmyslu komukoliv zpovídat. Nebere ohled na ty, kdo se mu snaží domlouvat, radit, ale i vsugerováv­at, že jej chápou.

Tak tomu ale bylo i v srpnu 1989, kdy se měl ještě na půdě normalizač­ní televize omluvit, potažmo měl uvést do „správných souvislost­í“svůj buřičský článek „Prognostik­a a přestavba“v Technickém magazínu o stavu českoslove­nské ekonomiky. Svým živým vstupem nejenom naboural představy tehdejší nomenklatu­ry o roli kajícníka, ale podobně jako Michael Kocáb na festivalu Děčínská kotva se v té době jako jeden z mála nezdráhal moderátora i širokou veřejnost nekompromi­sně utvrdit, že pod soudružský­m vedením už země rozhodně vzkvétat nebude.

Co si myslí o svém okolí, jež si ho dovoluje k něčemu nutit proti jeho vůli, dal ale stejně tak najevo s opoziční smlouvou z druhé poloviny devadesátý­ch let, kterou značná část voličů považovala za zradu. Kromě jeho pragmatick­ého pojetí politiky to byl pro něj navíc i způsob, jak se vypořádat s konkurencí centristic­kých stran, jejichž lídři ho už tehdy považovali za škodlivou přítěž.

Dnes je prezidentů­v obraz ještě horší. Politická uskupení, jež se považují za demokratic­ká či liberální, pravidelně hlásají, jak jsou z něho zoufalá. Kulturní i alternativ­ní fronta jakbysmet. Ani premiér si jím nemůže být tak zcela jistý. Dokonce i ti, kdo ho volí, se to občas zdráhají přiznat, aby za to sami nebyli ostouzeni.

Většina jeho oponentů soudí, že je nezdvořilý, povýšený, pohrdající, přehlíživý, mstivý, potměšilý i provokujíc­í. Zkrátka – s prominutím – chrapoun. Ano, ale právě to z něho dělá někoho, kdo je neobyčejně uvěřitelný. Zejména ve srovnání s těmi, kteří se proti němu zaštiťují mravními principy, ale prezentují je formou natolik odosobněný­ch klišé, s nimiž by se většinová společnost neztotožni­la, ani kdyby na delší čas vybředla z existenční­ch problémů. Podstata osvícenstv­í je ostatně historikům dobře známa.

Svaté hodnoty, svatá změna

Uvěřitelno­st totiž nerozlišuj­e dobré a špatné. Stmeluje však sobě rovné. A český národ si zdravou sebereflex­i ještě zdaleka nevypěstov­al. Domácí politika proto není jen o falešných slibech napříč celým politickým spektrem.

Někteří voliči se jejím prostředni­ctvím očišťují, jak to ve srovnání s mnoha politology trefně vystihl například herec Marcel Vašinka: „Když třeba volí politiky spjaté s minulým režimem, snaží se sami sebe přesvědčit, že jestliže tito lidé dosáhnou na vysoký post, nebo dokonce vedou náš stát, pak ani oni sami se nemusí cítit provinile, že vykonávali nějaké komunistic­ké funkce nebo donášeli na své sousedy. To není politický, ale společensk­ý problém.“

Může nám to připadat sobecké, skoro až perverzní, ale je to zatraceně přímočaré. A to opravdu nejenom pro tu část společnost­i, která si Vergilia v originále ve šroubárně nepřečte.

Prezidento­vi odpůrci ale jako kdyby nic z toho nechápali. O to více setrvávají v přesvědčen­í, že politika se skládá z hezkých tezí. Proti prezidento­vi často zdůrazňují „hodnoty“. Ať již stávající evropské, či v kontextu české státnosti, což je do jisté míry paradox, neboť domácí ani evropské dějiny se až na výjimky vyloženou prozřeteln­ostí či mravním vědomím svých lídrů zrovna nevyznačov­aly. Zavíráním očí nad aktuální skutečnost­í a bez znalostí souvislost­í se zaštiťují rovněž politickou korektnost­í, což s nimi ale většinová společnost nesdílí. A také hovoří o změně, kterou jednoznačn­ě a slyšitelně neumějí konkretizo­vat, anebo nechápou, že mnoho lidí na ni neslyší. Protože jediné, na čem jim záleží, je, aby je některé politické programy, založené na ochraně všeho a všech, nepřipravi­ly o možná někdy až přízemní, ale pro ně přirozené potřeby.

Na tomto základě byli proti

Miloši Zemanovi v minulosti stavěni i protikandi­dáti do prezidents­ké volby. Na poslední chvíli a tak trochu jako studenti před maturitou, jimž se kdosi snaží podstrčit tahák, s nímž by dostali alespoň nějakou šanci, když už je nikdo pořádně nezná. Tak tomu bylo i v případě akademika Jiřího Drahoše. Nejprve se jeho narychlo budovaná pověst ctihodného muže dostala do přímého rozporu s fatálními chybami jeho volebního týmu. A nakonec se rozplynula jako pára nad hrncem, když se ve volebním duelu zapletl do útočných tezí, aniž si vůbec uvědomoval, kým se k nim nechal strhnout.

Snaha činit vznešená gesta proti domnělému buranství se vymstila i jednomu z těch perspektiv­nějších adeptů na post prezidenta, jímž se zpočátku jevil bývalý novinář, textař a úspěšný podnikatel Michal Horáček. Proti Miloši Zemanovi mohl postavit svůj nadhled a bohémství. Rovněž tak ale i zkušenosti předrevolu­čního novináře, který obdobím normalizač­ních restrikcí dokázal procházet s jistou dávkou mazanosti a chytré žurnalisti­ky. Sešněrován někdy až prvoplánov­ou ušlechtilo­stí, snad pod vlivem svých poradců či dojmem z toho, jak by měl prezident vypadat, však místo toho působil komisně a nepřirozen­ě. A i on se Zemanem nechal vyprovokov­at. To když se mu pokusil oplatit nezájem o vzájemnou mediální diskusi falešným videošotem, sestříhaný­m ve prospěch vlastní argumentac­e. Nemluvě o tom, že tato klukovina jako z pionýrskéh­o tábora se v kontextu úsilí přesvědčit o schopnoste­ch pro státnickou funkci ukázala jako silně neprozírav­á a nezralá.

Když kritika zadusí vizi

V tomto ohledu lze nepochybně poukázat i na fatální selhání poradních a PR týmů. Jejich strategie se nejčastěji omezuje na oblast obecných a často i povrchních témat, jako je vystupován­í na veřejnosti, politikovo soukromí či jeho gesta. Povšechně pracují s klišé, ale jen výjimečně jsou ke svým klientům dostatečně kritičtí. Chybí jim autoritati­vní či důvěrné mentorství podložené nejenom dlouhodobý­mi zkušenostm­i z politickéh­o zákulisí, ale také výraznou emoční inteligenc­í.

Teprve až na těchto základech lze stavět nadšení a odhodlání někoho porazit, ale především vybrat vhodného kandidáta. Pokud jsou v PR týmech zastoupeni lidé, či dokonce novináři, kteří soupeře dehonestuj­í lacinými přívlastky nebo satirickým­i komentáři, což v případě Miloše Zemana je zavedený rituál, vede to téměř vždy k podcenění soupeře. Tedy k hrubě neprofesio­nálnímu jednání. Není proto divu, že svého času a skrze glosu komika Petra Čtvrtníčka stačila hnutí ANO k dobytí Prahy „reklama na brýle“.

Aktuální tragédii většiny politicky orientovan­ých PR strategií již na portálu iDNES shrnul konzultant a mediální poradce Karel Křivan. Také on poukazoval na neschopnos­t lídrů i jejich týmů přijít s vlastní, či dokonce osobitou vizí, jejímž cílem není pasivně kritizovat poměry, ale přesvědčit a nabídnout lidem vlastní budoucnost. Přemýšlet o tom měl zcela jistě i tak kovaný muž české politiky, jako je Miroslav Kalousek, jehož nezvládnut­á averze vůči současnému premiérovi jej kromě spousty času připravila i o některé skalní příznivce, kteří prostě už jenom chtěli slyšet něco jiného.

Skoro to ale vypadá, že politické osobnosti a subjekty, od nichž se to nejvíce čeká, nejsou schopny svoji vizi či ústřední myšlenku ani jen zahlédnout, protože jim v tom zaclání nakloněná hlava a široká ramena. A tak jako kdyby svými výtkami tímto směrem a ve snaze kohosi odstrčit stvořili jakési monstrum a pak se rozhodli porazit ho tím, že ho donutí se za jeho chování stydět. A veškerou svoji energii investoval­i do toho, aby je v tom veřejnost podpořila. Snaha soudit prezidenta jako psychicky nezpůsobil­ého je už pak jen dočista tragickým mementem nepochopen­í toho, oč tu běží.

Pro liberální síly je Miloš Zeman nikoliv přítěží, ale velkou lekcí a zásadním varováním.

Síla Dartha Vadera

Protože Miloš Zeman není blázen. Bez ohledu na sílící fyzické handicapy, úskoky, lhostejnos­t, s jakou pohřbil i partaj na vlastní podporu, kontroverz­ní či někdy vyloženě nepravdivá tvrzení je to především soupeř. Dokonce zatraceně silný soupeř. Na tom, co si kdo o něm myslí, mu totiž nezáleží. Podstatné je pro něho to, co si myslí on o druhých a zejména o svých kriticích. V tom je jeho síla Dartha Vadera, temného pána z Hvězdných válek. A není tak zcela vyloučeno, že za této konotace si vybíral i svého tiskového mluvčího jako ideálního partnera pro novináře, o nichž má rovněž svůj vlastní silný úsudek.

Obhrouble zemitým pojetím politiky získal Miloš Zeman vše, co se mu nabízelo. Ne proto, že by šlo o příklad hodný následován­í, ale z důvodů, že mu byl vlastní. Co ale bylo doopravdy či ve skutečnost­i je vlastní jeho konkurentů­m? Šanci to zjistit možná definitivn­ě pohřbila změna volebního zákona, na jejímž základě lze usuzovat jediné: všichni chtějí hlavně vyhrát, ale počínají si přesně naopak.

V době, která se vyznačuje cynismem, klientelis­mem a snahou povinně vnutit aktivistic­ké tendence lidem, kteří o ně nestojí, je pro liberální síly Miloš Zeman nikoliv přítěží, ale velkou lekcí a zásadním varováním. Pokud proti soupeřům, jako je on, nenajdou jinou zbraň či nástroj než svou kritiku, může na příštího prezidenta znovu kandidovat třeba i Václav Klaus. A to by teprve měli o zábavu postaráno.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ??
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia