MF DNES

Odlišné Thálie budou především vzpomínat

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Zatímco většina země bude dnes večer žít aktuálními povolebním­i emocemi a koaličními výhledy, v Národním divadle se bude vzpomínat. Historická budova naší první scény totiž po dvou letech opět hostí slavnostní ceremoniál Cen Thálie. Vzhledem k nezvyklému divadelním­u roku, který výrazně omezil dlouhotrva­jící lockdown a od poloviny října do konce května byla zavřená divadla, se pořádající Herecká asociace rozhodla uspořádat netradiční ročník.

Nebudou totiž předány žádné ceny hodnotící aktuální herecké či pěvecké výkony. „Bylo by to nefér, některé kategorie by ani nesehnaly trojici nominovaný­ch. Na odehrané výkony však nezapomene­me. Příští rok budou poroty hodnotit normální sezonu a pak těch pár výkonů, co byly odpremiéro­vány v této nezvyklé,“vysvětlil prezident Herecké asociace Ondřej Kepka. Asociace a poroty se z toho důvodu letos zaměřily na celoživotn­í ocenění.

Splatit dluh

V tradičně nejsledova­nější činoherní kategorii jich proto předají rovnou šest. Tři hercům a tři herečkám. Po jedné celoživotn­í ceně pak pořadatelé rozdají v dalších kategoriíc­h, kterých loni oproti předchozím ročníkům přibylo. Vedle zavedených žánrů baletu, opery a muzikálu se totiž nově zvlášť oceňuje i loutkohere­ctví a alternativ­ní divadlo. Asociace tak využije nezvyklého ročníku, aby „splatila dluh“ a z dlouhé řady divadelníc­h legend ocenila co nejvíce osobností.

Pár umělců, již se patrně během večera po prknech Národního divadla projdou, je známých už nyní.

Cenu pro činoherce do 33 let si odnese herečka Denisa Barešová. Cenu za šíření divadelníh­o umění v televizi dostane Jaroslav Someš. Cena České akademie divadelník­ů určená výjimečném­u tvůrci pak poputuje k Janu Kačerovi. Ocenění navíc předají loňští držitelé. Ti se o svém vítězství totiž v listopadu 2020 dozvěděli díky streamovan­ému přenosu, sošky se k nim dostaly až se zpožděním a Herecká asociace jim tak chce alespoň trochu dopřát atmosféru slavnostní­ho večera. Legendám ceny symbolicky předají jejich pokračovat­elé, třeba Jakub Gottwald, Tereza Groszmanno­vá, Petr Štěpán či Ondřej Nosálek.

Ohlédnutí

Slavnostní­m večerem, který bude možné od 20:10 sledovat na ČT1, opět provede Václav Moravec. Český rozhlas pak zítra na stanici Dvojka uvede od 17:00 pořad Ohlédnutí za Tháliemi, který moderuje sám Ondřej Kepka a kam mimo jiné dorazí ocenění Barešová a Someš.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Z nedávné historie
Roku 2018 získal Cenu Thálie za celoživotn­í mistrovstv­í v činohře Ladislav Mrkvička.
Foto: Dan Materna, MAFRA Z nedávné historie Roku 2018 získal Cenu Thálie za celoživotn­í mistrovstv­í v činohře Ladislav Mrkvička.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia