MF DNES

Poslední muž Berdychova gangu byl odsouzen

-

Jaromír Prokop, poslední člen nechvalně proslulého Berdychova gangu, si včera vyslechl desetiletý trest vězení za účast na čtveřici loupeží z devadesátý­ch let. Všichni jeho spolupacha­telé si trest již odpykali. Sám Berdych, který vyšel na svobodu před šesti lety, se u soudu s Prokopem poprvé po letech objevil na veřejnosti. Proti svému někdejšímu spolupacha­teli však nevypovída­l.

Důvodem, proč si Prokop vyslechl rozsudek až po tak dlouhé době, bylo jeho skrývání se. Detektivov­é ho za pomoci amerických kolegů dopadli až loni na jaře nedaleko Seattlu. Prokop tam vystupoval pod falešnou identitou, podle amerických úřadů měl k dispozici desítky padělaných dokladů

Mozek gangu?

Někteří členové gangu v minulosti označovali Prokopa za jednu z jeho hlavních postav a za člověka, který loupežné akce vymýšlel. To však sám Prokop popíral. „Myslím si, že jsem tam neměl hlavní slovo, všechno jsme řešili kolektivně,“tvrdil. Soud tomu však neuvěřil.

„Obžalovaný se bránil tomu, aby byl označen za jakéhosi kmotra, kápa. Takovou roli určitě neměl. Měl ale roli hlavy, určité vůdčí osobnosti, která přichází s nápady a posouvá je dopředu,“konstatova­l včera předseda senátu středočesk­ého krajského soudu Jiří Wažik. Poukázal na Prokopovu vysokou inteligenc­i, na jeho organizačn­í schopnosti a na to, že byl pro spolupacha­tele přirozenou autoritou.

Propojení zločinu a detektivů

Někdejší provozní šéf pražského Discolandu Sylvie Jaromír Prokop se v letech 1995 až 1996 podle rozsudku postupně podílel na přepadení obchodního domu, podnikatel­e, vozu s penězi a také na únosu zlatníka, který při akci gangu přišel o život. Pachatelé – Prokop, Berdych, Radek Trumpeš, Josef Korbela a Michal Puchar – takto získali celkem 7,5 milionu korun.

Prokop se k trestným činům u soudu přiznal, odmítl ale, že přepaden vymyslel a zorganizov­al. Také zdů raznil, že při loupežích nikdy nepou žil násilí. Proti rozsudku se ihned od volal, a ten tak není pravomocný.

Kauza Berdychova gangu bývá označována za největší případ orga nizovaného zločinu v historii české kriminalis­tiky, a to i kvůli propojen zločinců s elitními detektivy. Skupi na měla na svědomí loupeže, únosy a vydírání podnikatel­ů. Působilo v ní několik desítek lidí, při přepade ních využívali i policejní uniformy.

Sám Berdych, který se dříve živi jako vyhazovač z proslulého Disco landu, strávil ve vězení více než 11 let, podmínečně propuštěn by v červnu 2015. (rel, iDNES.cz)

 ?? Foto z loňska: ČTK ?? Po letech před soudem Za činy z 90. let dostal nyní Jaromír Prokop po letech skrývání se v USA nepravomoc­ně 10 let vězení.
Foto z loňska: ČTK Po letech před soudem Za činy z 90. let dostal nyní Jaromír Prokop po letech skrývání se v USA nepravomoc­ně 10 let vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia