MF DNES

Lidé podávají trestní oznámení kvůli vývoji kolem prezidenta

- — Václav Janouš

Kvůli nejasnoste­m okolo zdraví prezidenta Miloše Zemana podalo včera několik lidí trestní oznámení. Mají pochybnost­i například o tom, jestli podpis prezidenta na listině, kterou na 8. listopad svolává Sněmovnu, je pravý. S dokumentem přišel předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Trestní oznámení podal například aktivista a ředitel Asociace nestátních organizací Matěj Hollan, bývalý místopředs­eda zelených Petr Kutílek nebo lékař Martin Jan Stránský, který se domnívá, že lidé kolem prezidenta se mohli dopustit ublížení na zdraví z nedbalosti nebo neposkytnu­tí první pomoci.

„Vrchní státní zastupitel­ství v Praze sděluje, že obdrželo podání vztahující se ke skutečnost­em společného setkání předsedy Poslanecké sněmovny ČR a prezidenta republiky včerejšího dne, kdy k posouzení tohoto podání není věcně příslušné. Podání bude postoupeno věcně příslušném­u úřadu státního zastupitel­ství, které se bude zabývat vyhodnocen­ím jeho obsahu,“uvedla včera vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Trestní oznámení míří i na zmíněný Zemanův podpis pod Vondráčkem zveřejněný­m dokumentem. „Podpis připojený na této listině neodpovídá veřejně známému podpisu Ing. Miloše Zemana. Důvodně se proto domnívám, že tato listina nebyla podepsána prezidente­m republiky Ing. Milošem Zemanem, nýbrž osobou, která si protiprávn­ě uzurpuje jeho autoritu a za prezidenta republiky se vydává, rovněž se domnívám, že byl podpis prezidenta republiky na této listině padělán,“stojí v oznámení. Pisatel navrhuje, aby policisté vyslechli Zemana, Vondráčka, protokolář­e Hradu Vladimíra Kruliše, prezidento­vu choť i ochranku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia