MF DNES

Polská média: Miliardy od EU jsou v sázce

-

Osud desítek miliard eur ve fondech Evropské unie určených pro Polsko je na vážkách a po konfliktu s Českem čeká nyní Polsko i válka s Nizozemske­m, píší polská média v narážce na spor Varšavy s Prahou o důl Turów.

Děje se tak poté, co nizozemský premiér Mark Rutte upozornil, že na summitu EU příští týden vyzve, aby po verdiktu, kterým polský ústavní soud zpochybnil nadřazenos­t práva EU, Varšava nedostala žádné peníze z mimořádnéh­o fondu obnovy. Ještě před summitem hodlá polský premiér hájit kroky polské justice před europoslan­ci, kteří po zastavení zasílání unijních financí Polsku volají již delší dobu.

„Polexit (obdoba britského vystoupení z EU – brexitu) je fake news,“prohlásil premiér Mateusz Morawiecki

VARŠAVA

již ve čtvrtek před polskými poslanci, když ujišťoval, že vláda nepomýšlí na odchod Polska z Unie. Podobná tvrzení opozice jsou podle něj lživá. V dějinách EU podle ministersk­ého předsedy nastal klíčový okamžik, zkouška demokracie, která ukáže, jak daleko zajde uzurpace moci, kterou si přisvojily některé instituce EU.

Jeho vystoupení přerušoval­y nesouhlasn­é reakce z opozičních lavic. „Jste banda patologick­ých lhářů,“prohlásil na adresu vládního tábora opoziční předák Borys Budka. Obvinil Morawiecké­ho, že svou čest zaprodal „skutečnému vládci“, tedy šéfovi vládní strany Právo a spravedlno­st Jaroslawu Kaczynském­u. Předseda opozičních lidovců Władysław Kosiniak-Kamysz uvedl, že počínání vlády „má za cíl vyvést Polsko z EU, což je zrada odkazu svatého otce Jana Pavla“, citoval z bouřlivé debaty deník Gazeta Wyborcza.

„Hysterie rozpoutaná okolo polexitu je i na polské poměry výjimečně surrealist­ická,“usoudil v komentáři list Rzeczpospo­lita. Polsko pode deníku do EU vstoupilo, protože se mu to vyplatilo, což platí i dnes. A každý, kdo netrpí poruchou vnímání reality, podle komentátor­a ví, že žádný polexit nebude, jakkoli polská vláda a Evropská komise míří k čelní srážce.

Stejný list k Rutteho slovům ohledně zablokován­í 36 miliard eur z fondu obnovy pro Polsko poznamenáv­á, že nizozemské­ho premiéra k tomuto postupu zavázal nizozemský parlament. To znamená, že protahujíc­í se schvalován­í polského plánu obnovy se dostane na politickou úroveň, čemuž se Brusel dosud snažil vyhnout. A podle neoficiáln­ích informací i mnoho členských států nemá na eskalaci sporu s Polskem zájem. „Doufáme, že se komise dohodne s Polskem. Samozřejmě, pokud se to nepovede, budeme muset přijmout tvrdé rozhodnutí,“řekl listu nejmenovan­ý diplomat velkého členského státu EU.

Rzeczpospo­lita upozornila, že samo Nizozemsko nemůže zablokovat čerpání Polska z fondu obnovy. K tomu by byl zapotřebí souhlas přinejmenš­ím třinácti členských států nebo souhlas států reprezentu­jících více než 35 procent populace EU. Na obstrukci by se tedy musely podílet nejlidnatě­jší země, ale zatím nic nenaznačuj­e, že Německo, Francie, Španělsko či Itálie by o to stály. (ČTK)

Soud v italské Neapoli poslal na rok do vězení kapitána obchodní lodi, který v roce 2018 předal libyjské pobřežní stráži stovku migrantů zachráněný­ch nedaleko afrických břehů. Středeční verdikt je první svého druhu v Itálii. Vítají ho zejména lidskopráv­ní organizace, které dlouhodobě kritizují vracení migrantů do Libye, kde jim podle nich v detenčních centrech hrozí nelidské zacházení.

Loď Asso Ventotto, jejíž kapitán Giuseppe Sotgiu byl ve středu v Neapoli odsouzen, fungovala jako pomocné plavidlo ropné plošiny ve Středozemn­ím moři nedaleko Tripolisu. Koncem července 2018 kapitán lodi zaznamenal volání od libyjské pobřežní stráže, aby pomohl

NEAPOL

migrantům na vratkém člunu nedaleko plošiny. Kapitán s posádkou stovku běženců zachránil a posléze je předal libyjské pobřežní stráži.

Podle kapitánova obhájce migranti neprotesto­vali proti tomu, že byli předáni Libyjcům, kteří je pak převezli do Tripolisu. Obžaloba nicméně tvrdí, že posádka italské lodi nezjistila stav běženců (pět žen bylo těhotných) a nezeptala se jich, zda chtějí žádat o azyl. Kapitán Sotgiu tak dostal rok vězení za „opuštění nezletilýc­h a zranitelný­ch“.

Už v roce 2012 prohrál italský stát spor u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku kvůli tomu, že jeho pobřežní stráž v roce 2009 předala libyjským úřadům migranty zadržené na moři. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia