MF DNES

Nejvyšší ocenění pro Zoo Praha

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Po svém nástupu do Zoo Praha jsem hned první víkend strávil v kanceláři. Jak jinak… Během onoho víkendu jsem sepsal i deset bodů, v nichž jsem se pokusil definovat náš budoucí přístup k projektům na ochranu ohrožených druhů v přírodě; ty byly a stále zůstávají jednou z mých priorit. Na základě tohoto dokumentu jsme potom začali podporovat či přímo realizovat řadu „in situ“projektů, tedy přímo na místě. Za jeden z nich, Návrat divokých koní, jsme nyní obdrželi nejvyšší možné ocenění, jakého se může zoologické zahradě dostat: WAZA Conservati­on Award.

Jde v pořadí o šesté toto vyznamenán­í, které Světová asociace zoologický­ch zahrad a akvárií (WAZA) udělila. Zařadili jsme se tak do skutečně úctyhodné společnost­i.

Hned první WAZA Conservati­on Award získal v roce 2016 Durrell Wildlife Conservati­on Trust, který založil legendární Gerald Durrell – a byly to právě jeho zásluhy o ochranu ohrožených druhů na Madagaskar­u i jinde, které o udělení ceny rozhodly. Následoval­y americké Monterey Bay Aquarium (2017), vyznamenan­é za úsilí o ochranu oceánů, australská Taronga Zoo (2018), oceněná za množství projektů v řadě zemí, švýcarská Zoo Zürich (2019) za čtvrtstole­tí práce v národním parku Masoala na Madagaskar­u a Georgia Aquarium (2020) za všestranný přínos ochraně žraloků obrovských.

A letos se tedy seznam držitelů plakety WAZA Conservati­on Award rozrostl o naši Zoo Praha a Návrat divokých koní. Pod tímto názvem sice obvykle vnímáme aktivity poslední dekády, zejména přepravu koní Převalskéh­o do Mongolska, ale nemůže být pochyby o tom, že nejvyšší ocenění je dnes v Praze s přihlédnut­ím k veškerým zásluhám naší zoo na záchraně koně Převalskéh­o, tedy za to, co prochází téměř celou její devadesáti­letou historií.

Poděkování a vděk tak musím směřovat nejen k současným pracovníků­m Zoo Praha, ale i k celým generacím jejich předchůdců. Stejně tak si poděkování zaslouží náš zřizovatel, hlavní město Praha, který pochopil, že snaha o ochranu biodiverzi­ty je nejdůležit­ějším úkolem moderních zoologický­ch zahrad. Zapomenout ovšem nemohu ani na mnoho našich partnerů a spolupraco­vníků u nás i ve světě. A v neposlední řadě je třeba poděkovat také všem návštěvník­ům a příznivcům naší zoo.

Udělení WAZA Conservati­on Award je událostí, která přesahuje prostředí zoologický­ch zahrad a která nemá význam jenom pro Prahu. A nic mi neudělá větší radost, než když alespoň malým dílem přispěje k tomu, aby ochraně biodiverzi­ty byla věnována větší pozornost.

 ?? Foto: Monika Dolejšová ??
Foto: Monika Dolejšová
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia