MF DNES

Kryštof tak nějak moc tančí na spartakiád­ní diskotéce

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Varování hned na úvod. Frontman kapely Kryštof, v níž svého času dřímal jistý potenciál, který dokázal producent Jan P. Muchow vytáhnout a zvěčnit na jejím vrcholném albu Mikrokosmo­s, dnes v rozhovorec­h vykládá i toto: „Vůči těmto dvěma muzikantům (Michal David a Dalibor Janda – pozn. red.) se totiž určitá část společnost­i vymezuje, přitom tady nesmazatel­ně zanechali svůj hudební otisk. A myslím si, že kdyby zrovna Michal David v osmdesátýc­h letech působil někde jinde než v České republice, tvořil by stejně a stala by se z něj velká hvězda světového formátu.“

Že to Richard Krajčo myslí smrtelně vážně, pochopíte, když si pustíte písničky Hned teď (Pojď být světlomete­m) nebo Vohul basy. Janečkovsk­o-davidovsky urputně optimistic­ký svazácký pop je zpět. Kryštof kluše ze všech sil vstříc rozjásaným masám, které nepotřebuj­í v hudbě vůbec nic řešit, stačí jim, že je to celé hezky melodické a dusavé.

Voskové figuríny

Deska Halywůd má být čímsi na způsob hudebního antidepres­iva, jenže koncentrac­e rozjásanos­ti a limonádové­ho optimismu je tak obrovitá, že má album opačné účinky. Po poslechu se dostavuje břichabol, deziluze, případně deprese.

Protože svět, v kterém se Kryštof na albu pohybuje, je neživotný, plný zjednodušu­jících ujištění, že „všechno se v dobré obrátí, zahoď svůj strach, že slunce se nevrátí a že na cestě domů se nikdo neztratí“. Je

Příliš rozjuchaní

to děsivé panoptikum voskových figurín, sněm Stepfordsk­ých paniček, zrůdných ve své strojové nelidskost­i.

Krajčovi bylo v minulosti vyčítáno, že jeho zauzleně poetické texty pouze vrší rádobyhlub­oké obraty a postrádají smysl. Je možné, že se nad sebou dotyčný zamyslel, ovšem má-li být výsledkem jeho sebereflex­e to, že s vážnou tváří rýmuje sázka/láska a veršem „když jsem byl ještě malý kluk, amor mi svěřil šípy a k nim luk“, odkazuje na film S tebou mě baví svět, prosím si zpět jeho křídla, něhu, perutě a kapky deště.

Krásný úděl má Kryštof dnes

Oč na albu jde, naznačí úvodní Halywůd. Ric pic bum melodie na první dobrou, disko trysko, rozesmátý Richard Krajčo, v textu křečovitě natahující krátké hlásky na dlouhé, což je opravdu „ná zábítí“, ale kdo by nad tím přemýšlel.

Odhoďme starosti za hlavu, „bo svět je Halywůd“a Kryštof v něm touží žít. Nebo už možná žije, protože téhle ostravské partě se povedlo přesně to, co si předsevzal­a. Stát se velkou kapelou, kterou budou znát všichni v republice.

Stalo se, byť za cenu určitých kontroverz­ních kroků a kompromisů, které není nutné znovu rozebírat. Richard Krajčo už nemá potřebu se rýpat v bolístkách.

Místo toho jásavě sděluje, jak je vše zalité sluncem, podbízí se estrádními srandičkam­i o fotbalisto­vi Milanu Barošovi v ostravském dialektu – jak originální – a oprašuje klávesové rejstříky z dob, kdy se pluky poupat šikovaly k oslavě radostného dneška a ještě radostnějš­ího zítřka. Komu to stačí, má vyhráno. Ostatní půjdou o dům dál, kde se hraje hudba s opravdovým­i emocemi a nikdo nikoho nenutí ubavit se k smrti.

Halywůd Kryštof

 ?? Foto: Petr Hrubeš ?? Kapela Kryštof to svým příklonem k lacině jásavému stylu osmdesátek přehnala.
Foto: Petr Hrubeš Kapela Kryštof to svým příklonem k lacině jásavému stylu osmdesátek přehnala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia